Image default

Milyen a jó fokhagyma?

Így vizsgál a Nébih

Ahogyan a beharangozó videónkban is láthattátok már, idén októberben a fokhagymákat tesztelte a Nébih Szupermenta csapata. Vajon milyen általános szempontoknak kellett megfelelniük a fokhagymáknak a hatósági mintavétel során, és hogyan folyik a laborvizsgálat? Alábbi cikkünkben ezekre is választ adunk.

A Szupermenta októberi terméktesztjéhez makói termelőtől vettünk mintát makói (Makói Őszi) és francia fajtából (Messidrome), valamint mintáztuk magyar beszállítók termékét is kiskereskedelemi forgalmazásból, illetve spanyol származású fokhagymát.

A teszt során mintázott termékeket alapos ellenőrzésnek vetettük alá. Vizsgáltuk a termék minőségét, azaz a termék megfelelőségét a vonatkozó forgalmazási minőség előírásoknak. A fokhagyma esetében is fontos, hogy a fokhagymafej ép, egész legyen, ne hiányozzon gerezd, a buroklevelek is épek és szép fehérek legyenek. A fokhagyma legyen tiszta, de a szárat és a gyökérzet nagy részét el kell távolítani. A fej legyen jó alakú, fajtára jellemző formájú.

Ez is érdekelheti

Kiemelten fontos a termék jelölése, azaz hogy a kötelező információk – úgyis, mint a termelő vagy forgalmazó neve, címe és a termék származási országa – fel vannak-e tüntetve a csomagoláson, ládán. Nem utolsó sorban, hogy a forgalmazás során biztosított-e a termék nyomonkövethetősége.

A tesztben szereplő tételeket számos laboratóriumi vizsgálatnak vetettük alá. A fokhagyma esetében ellenőriztük, hogy tartalmaz-e növényvédőszer-maradékot, – ha igen, mekkora mennyiségben. Határérték alatti vagy azon feletti? Szennyező nehézfémre, egészségre ártalmas mikotoxinokra is mértük a mintákat.

Meghatároztuk a fokhagymák kén- és szárazanyagtartalmát is, ami talán a fokhagyma minőségének legsarkalatosabb pontjai. A túl magas nedvességtartalom rontja a tárolhatóságot, valamint az ízhatást. A kéntartalomból pedig a fokhagyma illóolaj-tartalmára lehet következtetni.

A fokhagyma termékteszt eredményeit hamarosan itt olvashatjátok, a Szupermentán

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk