Image default

A dietetikus válaszol

A fokhagyma, ahogy ma ismerjük

A Nébih Szupermenta új rovatában egy ismert és elismert dietetikust, Antal Emesét, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetőjét kérdezünk a vizsgált termékek egészségügyi hatásáról. Ez alkalommal a fokhagyma került terítékre.

– Minek köszönhető a fokhagymának tulajdonítható számtalan jótékony hatás, amiről már olyan sokat hallhattunk és olvashattunk?

– A benne található egyfajta flavonoidok (növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport) felelősek a jótékony hatásért, egészen pontosan az úgynevezett quercetin és egyéb szerves kénvegyületek. Ezek értágítóak is, valamint a vérlemezkék összeragadását is képesek gátolni, így befolyásolni tudják az érelmeszesedést. A daganatképződés kialakulását is csökkentik. Nem mellesleg, a fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatással is bír.

– A téli időszak közeledtével valóban segítségünkre lehet a vírusos megbetegedések, nátha megelőzésében?

– Igen, mivel helyi antibakteriális hatást fejt ki, így segítségével elmúlhat az orrdugulás, javulhat az étvágy. A fokhagyma egyszerre oldja a hörgőváladékot, kitisztítja az orrot, és enyhítheti a torokfájást is. Náthás időszakban hetente legalább egyszer érdemes fogyasztanunk nyers fokhagymát, vagy alkoholos fokhagymacseppeket.

Ez is érdekelheti

– Mégis mik a tudományosan is alátámasztott pozitív egészségügyi hatásai…

– Számos pozitív hatása tudományosan is alátámasztott. Például férfiaknál a prosztatarák kockázatának csökkenéséhez vezethet, ha legalább hetente kétszer fokhagymát fogyasztanak. Az viszont még nem tisztázott, hogy a fokhagyma melyik összetevőjének köszönhető a daganatos betegségek csökkentése, de hatására lassulhat a daganatos sejtek osztódása, pusztulásuk pedig felgyorsulhat.

– És a már sokszor említett szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatás?

– Természetesen a fokhagyma a szív- és érrendszerre is kedvező hatással van. Erős a meggyőződés, hogy a demencia (elbutulás, amely egy krónikus vagy egyre súlyosbodó agybetegség következménye is lehet, leggyakoribb formája az Alzheimer kór) kockázatát is csökkentheti, de ma ezt még nem támasztja alá elegendő bizonyíték.

– Korábban említetted, hogy fontos a fokhagyma rendszeres fogyasztása… Mégis milyen gyakran együk, hogy ezeket a jótékony hatásokat érezzük?

– Legalább hetente kétszer, de akár mindennap.

– És milyen formában kell fogyasztanunk?

– Elsősorban a természetes formájú fokhagyma fogyasztása javasolt, minél kevesebb ételkészítési eljáráson esik át, annál jobb!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk