Image default

Fokhagymakrém – összesített eredmények

Fokhagymakrémeket vizsgáltunk

Fokhagyma másképp – Legutóbb a fokhagymákat vizsgálta a Nébih Szupermenta csapata. Ehhez kapcsolódva a fokhagymakrémek sem maradhattak ki a sorból, ezért az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetésével tüzetes ellenőrzésen estek át a jellemzően tubusokban tárolt készítmények is. Lássuk az eredményeket!

Két fő irányból vizsgáltuk a termékeket. Egyrészről a csomagolást, azon belül is a jelölést, másrészről a termékek minőségi és biztonsági paramétereire koncentráltunk. Összesen 5 db fokhagymakrém esetében vettünk hatósági mintát, ami reprezentálja a hazai boltokban fellelhető kínálatot.

Tubuson innen – Helyes a jelölés?

fokhagymakrém

Összehasonlítottuk a készítmények sótartalmát a csomagoláson feltüntetettel, figyelembe véve az európai uniós ajánlásban előírt tűréshatárokat. A fokhagymakrémek sótartalmát 8,4–9,6% között mértük, ami megfelelt a feltüntetett mennyiségeknek.

A „fokhagymakrém” termék nevében a fokhagyma összetevő kiemelten szerepel, éppen ezért ennek mennyiségét kötelező feltüntetni a jelölésen. A nyers, darált fokhagyma mennyiségek 60% – 70% között mozogtak.

A jelölés ellenőrzése során kisebb jelölési hiányossággal találkoztunk. A csomagoláson feltüntetett „Száraz, hűvös helyen tárolandó!”; „Felbontás után hűtve tároljuk” feliratokat a minőségmegőrzési idő jelölése után kell feltüntetni, azonban egy termék esetében ez nem így történt.  A tápértékre vonatkozó információk feltüntetése 2016. decemberétől válik kötelezővé. Egy termék kivételével ezeket önkéntesen feltüntették.

Tubuson túl – Mit rejtenek belül a fokhagymakrémek?

fokhagymakrém

A tartósításra szolgáló adalékanyagok és ezeken kívül a nehézfémek ellenőrzéséhez közel 40 vizsgálatot végeztünk laboratóriumainkban.

A termékekben négy nehézfémet mértünk. Az eredmények alapján biztonságosnak mondhatóak a termékek.

Az élelmiszerek tartósítására sokféle kémiai anyag szolgál. A termékek csomagolásán szereplő élelmiszeradalékok gyakran váltanak ki félelmet a fogyasztókban. Az élelmiszerbiztonság és tartósság érdekében a feldolgozás során szükséges a tartósítószerek használata, melyeknek meg kell felelniük azon igényeknek, hogy az élelmiszertartósítási eljárások kíméletesek legyenek.

Az adalékanyagok vizsgálatakor ellenőriztük azok mennyiségét, a barnulást megakadályozó kén-dioxid tartalmat, valamint a szorbinsav- és a benzoesav tartalmat, melyeket tartósítás céljából használják. Az egyik termék esetében a gyártó benzoesav tartósítószert is használt a szorbinsav mellett, melyet terméke csomagolásán is feltüntetett. A benzoesav tartósítószert egy európai uniós rendelet alapján nem lehet alkalmazni a fokhagymakrémek esetében. Egyébként számos élelmiszerhez használható pl. zöldségek ecetben, olajban és sós lében, alacsony cukortartalmú és más hasonló energiaszegény és cukormentes dzsemekhez. A gyártó a receptúrát megváltoztatta. Az élelmiszer-előállító ellen hatósági eljárás indult.

A fokhagymakrémek kedveltségi vizsgálata

fokhagymakrém

A fokhagymák tesztjével egy időben a krémeket is megkóstoltuk. A szempontok ezúttal az íz, illat, szín, állag, állomány voltak, de olajban futtatva is véleményeztük a fokhagymakrémeket, ahogyan összbenyomást tekintve is pontozni kellett a különböző készítményeket.

Az öt fokhagymakrém közül az Auchan fokhagymakrém nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második az Univer „Magyar ízek” lett, míg a dobogó harmadik fokára a Sparterméke került.

fokhagymakrém

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk