Image default

Hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv a csemegeuborkát?

Mint ahogyan az a legtöbb termék esetében igaz, a csemegeuborka is csak akkor kerülhet forgalomba Magyarországon, ha megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvének. Alábbi cikkünkből kiderül, milyen elvárásokat támaszt a dokumentum sokunk kedvenc savanyúságával szemben.

Mit takar a csemegeuborka megnevezés?

A csemegeuborka a hőkezeléssel tartósított élelmiszerek csoportjába tartozik. Frissen szedett uborka terméséből, közvetlen technológiával ecetes, sós, édesített felöntőlével, fűszerekkel, esetleg fűszerkivonatokkal, aromákkal, ízesítő és/vagy díszítő növényi részekkel kiegészítve készül.

Hogyan készül?

A csemegeuborkát készítő élelmiszer-vállalkozások az uborkát megtisztítják, osztályozzák, mossák, majd átválogatják. Eközben eltávolítják a virágmaradványokat és az 5 mm-nél nagyobb szármaradványokat. Az uborkákat a felöntőlével, a forrázással, főzéssel fertőtlenített fűszerekkel, a kiegészítő- és díszítőanyagokkal együtt üvegbe vagy fémdobozba töltik. A teletöltött tárolóedényt – annak méretétől függően – meghatározott ideig hőkezelik.

Ez is érdekelheti

Következő terméktesztünk eredményeiből kiderül, hogy mely csemegeuborkák végeztek a Szupermenta rangsor élen!
Milyen minőségi követelményei vannak a forgalomba hozatalnak?
Fizikai és kémiai jellemzők szabályozása:

A csemegeuborka ecetsavban kifejezett savtartalma meghatározott, azaz 0,5–1,2% (m/m) közötti értéket mutathat. A termék NaCl tartalma maximum 2,0% (m/m), míg a homoktartalma legfeljebb 0,02% (m/m) lehet.

Természetesen az uborkák minősége is elengedhetetlen tényező. Ez azt jelenti, hogy egy üveg csemegeuborka nem tartalmazhat 20%-nál több olyan uborkát, amelyik 30 foknál nagyobb görbületű, torz növésű, sérült, foltos és/vagy üreges.

A nyers uborkákat a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott méret szerint csoportosítják. A szabályozás összesen hat csoportot különböztet meg: 3-6 cm, 5-8 cm, 6-9 cm, 8-10 cm, 9-12 cm, valamint a 12-14 cm-es uborkák. A nyers uborka méretét a megnevezéshez kapcsolódóan fel kell tüntetni a címkén (pl. Csemegeuborka, 5-8 cm).

Általános érzékszervi jellemzők

Az uborka termésének külső megjelenése a fajtára jellemző, egyenes alakú, közel egyenletes átmérőjű, friss és egészséges. Színe jellegzetes, olajzöld árnyalatú. Állománya harsogóan ropogós. A savanyúság illata és íze kellemesen harmonikus, fűszerezésre jellemző. Az uborkákat körülvevő felöntőlé áttetsző, amelyben fűszerek és az alakjukat megőrző díszítőanyagok találhatók.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk