Image default

Friss halat a karácsonyi asztalra!

A magyar haltermelők a pontyon kívül számos más halból is kiváló minőségű, friss termékekkel látják el a hazai piacot. Bár neve alapján nem gondolnánk, de a ma már mindenhol kapható afrikai harcsát is itthon nevelik.

A hagyományos karácsonyi ételek között kiemelt helye van a halnak. A legtöbb családnak van egy hagyományos hala és ahhoz egy receptje. Azt pedig minden recept leírja, hogy a halétel mindig friss halból a legízletesebb. Kevesen tudják, hogy az egyik legkedveltebb halételünkbe, a halászlébe kerülő ponty ma már döntően halastavakból származik. A magyarországi halastavak sokszor száz hektárnál is nagyobbak, ahol a halak a kiegészítő takarmányozás mellett a tó természetes táplálékkészletét is fogyasztva növekednek. Ha kevesebb takarmányt adnak a halaknak, azok többet esznek a tóban élő kis rákokból és egyéb élőlényekből, húsuk keményebb lesz és szárazabb. Nagyszerű rántani való patkókat lehet az ilyen pontyokból szelni, de ha valaki fél a szálkától, akkor érdemesebb sűrűn irdalt filét készítenie belőle: sózással és a sütéssel a felaprított szálkák gyakorlatilag eltűnnek halhúsból. Az egy kiló alatti ponty egészben, vagy a szálkátlan filé kiválóan grillezhető is faszénparázson.

A ZSÍROSABB PONTY ZSÍRJÁT ÉRDEMES LEVÁGNI A FILÉRŐL VAGY A SZELETEKRŐL, ÉS PAPRIKÁS LISZTBEN MEGFORGATVA, FORRÓ OLAJBAN HALTEPERTŐNEK KISÜTNI.

Ez is érdekelheti

paprikás, sós, enyhén borsos lisztben forgatott hal forró olajban sütése egyébként minden édesvízi hal gyors elkészítésének alapeleme. Önmagában sült halként, vagy valamilyen mártással kiegészítve, könnyű és ízletes halételeket készíthetünk így.A halastavak második legnagyobb mennyiségben termelt hala a busa, amely egy meglehetősen semleges ízű, jól fűszerezhető hal. Ezért sokan szeretnek belőle fasírozott jellegű ételeket készíteni. Minden édesvízi hal kiváló füstölve, de a busa ebben a formában az egyik legjobb.

A magyar haltermelők a pontyon kívül számos más halból is kiváló minőségű friss termékekkel látják el a hazai piacot. Bár neve alapján nem gondolnánk, de a ma már mindenhol kapható afrikai harcsát is itthon nevelik. Ez a hal csak meleg vízben nevelhető, ezért zárt medencékben tartják, amelyeken a föld mélyéről feltörő, úgynevezett geotermikus források vize folyik át. Kiváló minőségű szálkátlan húsából nagyon finom harcsapaprikás készíthető, de csakúgy, mint a szürke harcsa, minden halétel alapanyagának megfelelő.

Modern, zárt haltermelő rendszerekben termelik Magyarországon a pisztrángot, a tokféléket, de a barramundi nevű tengeri halat is. Ha valaki a tengeri halaknál megismert ételeket akar készíteni, akkor a süllő mellett a pisztráng és a barramundi a legjobb választás. Ezek a halak ízvilágukban gyakorlatilag megegyeznek a legjobb tengeri halakkal, de nem annyira szárazak.

VANNAK OLYAN FAJOK IS A HALKERESKEDŐK KÍNÁLATÁBAN, AMELYEKET MÉG MINDIG ELSŐSORBAN FOLYÓINKBÓL ÉS TAVAINKBÓL FOGNAK A HALÁSZOK. JELLEMZŐEN ILYENEK A KESZEGEK –VAGY PÉLDÁUL A MÁRNA ÉS A CSUKÁK, HARCSÁK SEM CSAK A HALASTAVAKBÓL KERÜLHETNEK A JÉGRE.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk