Image default

Hogyan készül az alkoholmentes „pezsgő”?

Azok sem maradhatnak ki az ünnepi koccintásból, akik nem fogyasztanak alkoholt. Az alkoholmentes „pezsgő”, pontosabban fogalmazva, habzó ital készítésének speciális folyamata van. Továbbiakban kiderül miért!

A köznyelvben „alkoholmentes pezsgőként” emlegetett termékek pontos megnevezése alkoholmentes borból készült habzó ital. A pezsgő megnevezést csak olyan termékek viselhetik, amelyek megfelelnek a közösségi szabályozásnak.

Mely italok nevezhetők pezsgőnek? Korábbi cikkünkből kiderül!

pezsgő

Ez is érdekelheti

Az alkoholmentes borból készült habzó ital előállítására bármilyen minőségi kategóriájú alapbor alkalmas lehet.  Az alkoholmentes bor előállítható közvetlen mustból is, a must erjeszthető szénhidráttartalmának csökkentése révén mikrobák segítségével.  Ezen kívül természetesen számos eljárás létezik a már kész borból az alkohol eltávolítására is.

  • Termikus eljárásokkal: atmoszférikus vagy vákuum desztilláció, bepárlás, kifagyasztás (Az alacsony hőmérséklet és a szabadalmaztatott speciális eljárás lehetővé teszi, hogy a desztillálás után továbbra is élvezhető legyen a klasszikus íz- és zamatvilág)
  • Membránszeparációval: dialízis; fordított ozmózis, ozmotikus desztilláció, pervaporáció, nanoszűrés, membránextrakció
  • Extrakcióval: direkt extrakció szerves oldószerekkel; szuperkritikus extrakció szén-dioxiddal

Az alapanyagként felhasznált bor alkoholtartalma jellemzően 0,5%-4,0% vol között mozog. Ezt követően erjesztéssel vagy széndioxid hozzáadásával, majd palackba zárással készül el az alkoholmentes borból készült habzó ital.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk