Image default

Mit isznak a gyerekek szilveszterkor?

A szilveszteri időszak a gyermekek számára is igazi ünnep. Ennek egyik legizgalmasabb pillanata, amikor egy óriási pukkanást követően olyat ihatnak a „kicsik” is, amilyet csak a „nagyok” szoktak. Gyerekkorunk ünnepeihez is hozzátartozott a „gyerekpezsgő”. A Szupermenta ünnepi számában alma ízűeket teszteltünk.

Mindenekelőtt, mivel a gyermekek körében közkedvelt termékről van szó, érdemes már most előre bocsátani, hogy az italok jól vizsgáztak a teszten.
Az egyik legtöbb fejtörést talán maga a teszt neve okozta. „Gyerek- és alkoholmentes pezsgőként” indult, hiszen a köznyelvben is így használjuk. Mégis rá kellett jönnünk, hogy ez a megnevezés így önmagában nem pontos.
Pezsgő szavunk ugyanis jogszabályok által védett. Nagyon fontos leszögezni, hogy nem a „gyerekpezsgők” elleni, hanem a pezsgő terméket védő rendelkezés ez. A pezsgő ugyanis évszázados tradíciókkal rendelkező alkoholos ital. Kritikus olvasóinkban joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor a pezsgőtabletta és a pezsgőfürdő sem viselhetné ezt a nevet? Nyilvánvalóan nem erről van szó, de a palackba zárt buborékos ital csak akkor jogosult a névhasználatra, ha az megfelel a vonatkozó szabályozásnak.

Ha kíváncsi, mely kritériumoknak kell megfelelnie egy italnak, hogy a pezsgő megnevezést viselhesse, olvassa el korábbi cikkünket!

A Szupermenta 2017-es, évzáró számában ezúttal 9 almalé alapú alkoholmentes italt teszteltünk. Továbbá vizsgáltunk 4 olyan alkoholmentes terméket is, amelyből 2 szőlőlé alapú, míg 2 alkoholmentes borból készült.

Noha a legtöbb vásárló minden bizonnyal nem különíti el a két típust, jó tudni, hogy a felnőttek számára készített, pezsgőre hajazó termékek alapjában is van eltérés.

Azt is ellenőriztük laborjainkban, hogy valóban alkoholmentesek-e a bor alapú italok, hiszen az ünnepi időszakban az alkoholfogyasztást mellőző felnőttek számára ez bizonyosan fontos szempont. Ahogyan az is, hogy megfeleljenek az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak.

Ismét számos vizsgálatot végeztünk, összesen 13 terméket ellenőriztünk.
Az alkoholmentes italok ellenőrzése során vizsgáltuk:

  • a tartósítószereket (szorbinsav, benzoesav),
  • a kén-dioxid tartalmat,
  • a termékek színezék tartalmát,
  • a termékek cukor- és édesítőszer tartalmát,
  • a termékek citromsav- és borkősav tartalmát,
  • a termékek szén-dioxid tartalmát 20°C-on,
  • a habzó italok tényleges alkoholtartalmát,
  • a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét.
Biztonságos italok

Az élelmiszerekhez használt adalékanyagok, mint a benzoesav-, a szorbinsav- és a kén-dioxid felső határértékeit uniós rendelet szabályozza.
A terméktesztben részt vevő termékek szorbinsav-, benzoesav tartalma nem haladta meg a jogszabály által meghatározott határértékeket. Az almalé- és a szőlőlé alapú termékekből kén-dioxid nem volt kimutatható, a habzó italok kén-dioxid tartalma pedig megfelelt a rendeletben meghatározott határértéknek.

Színezékek, cukrok és édesítőszerek világa

Néhány termék összetevői között szerepelt színezék is, amelyek használata természetesen megengedett ebben az élelmiszer kategóriában. A laboratóriumban viszont olyan színezékeket is vizsgáltunk, amelyek nem szerepeltek a csomagoláson. Jó hír, hogy nem mutattunk ki olyan színezéket, ami ne lett volna feltüntetve a termékek csomagolásán.

Az italok cukortartalmáról a vásárlók a jelölésen feltüntetett tápérték táblázatból tájékozódhatnak. Az általunk vizsgált legtöbb „gyerekpezsgő” cukor vagy fruktóz-glükózszörp felhasználásával készült, azonban két terméket édesítőszerrel állítottak elő.

A termékekhez felhasznált édesítőszerek felső határértékét uniós rendelet szabályozza, ahogyan azt is, hogy kizárólag csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélküli termékek esetén használhatóak fel az édesítőszerek.

Cukor- és édesítőszer-tartalom tekintetében szintén megfeleltek az italok az előírásoknak.

A hanghatásért felelős szén-dioxid

A termékek többségében túlnyomás uralkodik a hozzáadott szén-dioxid tartalom miatt. Emiatt is fontos a megfelelő csomagolás megválasztása. Az italokat üvegbe zárják, majd műanyag dugóval és fém biztonsági záró hálóval látják el.

A vizsgált alma- és szőlőlé alapú termékekben mért nyomás 20°C-on 2,3 – 3,5 bar közötti értéket mutatott. A habzó italok esetében magasabb nyomást mértünk, 4,6 és 4,9 bar közöttit, amik megfeleltek a termékek gyártmánylapjában szereplőnek.

Tényleg alkoholmentes?

A két alkoholmentes borból készült habzó italnál laboratóriumban ellenőriztük, hogy valóban alkoholmentesek-e. Nem született meglepetés, mivel alkoholtartalom nem volt kimutatható, így az alkoholfogyasztást mellőző felnőttek e tekintetben bátran fogyaszthatják.

Nem minden üdítőital gyümölcsital

A termékek között a felhasznált gyümölcslé mennyiségében (2%, 10%, 12% és 25%) különbség mutatkozik. A legtöbb ital 12% mennyiségű visszahígított gyümölcsléből került előállításra.

Egy hazai útmutató alapján a felhasznált gyümölcslevek mennyisége alapján két megnevezés használható: üdítőital és gyümölcsital.

  • Amennyiben a termék 12%-nál kevesebb gyümölcslevet tartalmaz vagy amely ízesítésként kizárólag aromát tartalmaz, akkor üdítőital megnevezéssel hozható forgalomba.
  • Amennyiben 12%-nál több gyümölcslevet tartalmaz a termék, a gyümölcsital megnevezés használható, ez azonban nem kötelező, használható az üdítőital megnevezés is.

A vizsgált termékek közül egy terméken tüntették fel a gyümölcsital megnevezést, ami megfelelt a gyümölcstartalomnak.

Ez is érdekelheti

Pezsgő vagy nem pezsgő?

4 terméken hibásan használták a pezsgőre utaló, „pezsgőital” megnevezést. A köztudatban „gyerekpezsgőként” ismert italokat valójában nem nevezhetjük pezsgőnek, mert nem felelnek meg a rendelet általi fogalommeghatározásnak. A „gyerekpezsgők” „csupán” az alkoholtartalmú pezsgő fogyasztásának illúzióját keltik.

A megnevezéssel kapcsolatban előfordult olyan hiba is, hogy a csomagolás elülső és hátulsó oldalain különböző megnevezéseket tüntettek fel ugyanazon a terméken, ami megtévesztheti a vásárlót.

Összességében elmondható, hogy a vizsgált 13 termék élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelt az előírásoknak. Jelölési hiányosságok miatt 6 termékkel szemben hatósági eljárás indult, melynek következményeként a felelős vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti hivatalunk.

Érdekli, milyen egyéb jelölési hiányosságokat találtunk? Olvassa el összefoglaló cikkünket!
Kedveltségi kóstolás

Ahogyan a Szupermenta terméktesztek olvasói már megszokhatták, a termékeket laikus és szakértő kóstolók egy csoportja vizsgálta. Ezúttal a pezsgő termékek értékelési szempontjait figyelembe véve pontozták az italok színét, tisztaságát, gyöngyözését, ízét, zamatát és összbenyomását.

Elképzelhető, hogy egy gyermekekből álló kóstolói csapat egészen más sorrendet mutatott volna, a Szupermenta „gyerekpezsgő” kóstolóinak értékelése az alábbi eredményt hozta.

Az almalé alapú alkoholmentes italok között első helyen az FCBarcelona Party Drink végzett. Második lett az Aldi Pezsgőital, míg harmadikként a Zoo Party Alma zárt.

pezsgőHa kíváncsi részletes vizsgálati eredményeinkre, letölthető táblázatunkban mindent megtalál!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk