Image default

Ha húsvét, akkor sonka!

Milyen fajták közül választhatunk?

A Magyar Élelmiszerkönyv három sonkafajtát különböztet meg. Mutatjuk, melyek ezek, és mit érdemes tudni róluk.

Ez is érdekelheti

A sonkák – az előállításuk szerint – három alcsoportra sorolhatók

Nyers sonkák

Ezek a sonkafajták jellemzően sertéscombból vagy –lapockából készülnek. Ismertek darabolt és darabolatlan, bőrős vagy bőr nélküli, csontos vagy csont és porc nélküli változatai is. A termékeket előállíthatják marha vagy nagyvad combjából, illetve lapockájából is. Elkészítésük történhet pácolással és/vagy sózással. Tartósításukat füstöléssel, illetve szárítással végzik. Lehet kötözött vagy darabolt. Az ilyen termékek legnagyobb mennyiségben húsvétot megelőzően kerülnek az üzletek polcaira, mivel a hagyomány szerint ezeket főzik meg a háziasszonyok a húsvét előtti nagyszombat reggel.

Hőkezelt sonkák

Sajátossága szerint darabolt, bőrős vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertéscomb vagy -lapocka. Ez a pácolt sonkafajta is készülhet marha vagy nagyvad combjából, illetve lapockájából.

Továbbá az elkészítés szempontjából megkülönböztetünk:

  • főtt;
  • füstölt, főtt;
  • füstölt, sült;
  • füstölt, főtt vagy sült sonkákat.

Az ilyen típusú termékek egész évben megtalálhatók az üzletekben, aki nem szeretne nyers sonkát főzni , ezeket a termékeket teszi az ünnepi asztalra.

Formában vagy bélben hőkezelt sonkák

Ezek a sonkák különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött húskészítmények. Sertéscombból vagy -lapockából, marhacombból vagy -lapockából, illetve vad hasonló testtájaiból, valamint baromficombból vagy baromfimellből is készülhetnek. Jellemzően legalább 20mm-es, egybefüggő, pácolt húsmozaikokat tartalmaznak. A sonkák ezen csoportjába tartozó termékeket főzéssel vagy főzés utáni füstöléssel, továbbá sütéssel készítik el. Az ilyen termékekből  a vásárlók leginkább sonkatekercseket készítenek húsvétkor.

Forrás: A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk