Image default

Hasznos tippek a tökéletes kerti gyep telepítéséhez

A szép kerti fűtakaró elkészítése és ápolása nehéz feladatnak tűnhet, valójában viszont pár apró lépést betartva otthon is kialakítható a dús, üde gyep. Lássuk, mire is kell odafigyelnünk…

Mindenekelőtt vegyük figyelembe, hogy a gyepet nem egy évre vetjük, már az előkészületekkor is alaposnak kell lennünk. Először is meg kell határoznunk, hogy mire szereznénk használni a területet. Különböző fűmagkeverék kell, ha például gyümölcsfák közé, ha díszgyepként vagy akár sportolásra vetjük a füvet. Ezenkívül döntsük el, hogy valóban szükség van-e gyepre egy adott területen. Túlzottan árnyékos, vagy nagyon gyakran használt területeken (pl. kocsibejáró, mászóka) érdemes más, dekoratív megoldásokat választani.

A talajt is gondosan elő kell készítenünk. Szép, egyenletes fűtakarót csak akkor kapunk, ha már a talaj is asztalsimaságú. Ha kertünkben lejtős területek is vannak, akkor ügyeljünk arra, hogy a lejtés egyenletes legyen, és a lejtős részek asztallap szerűen illeszkedjenek egymáshoz. A gereblyézés ugyan nehéz munka, de csodákra képes, nem érdemes megspórolni.

A tápanyagellátás is fontos, hiszen vetés előtt több évre készítjük elő a fűnek a talajt. Az ásással egy időben a kb. 20 centiméteres gyökérzónába juttassunk ki négyzetméterenként 0,5 kg érett marhatrágyát, vagy 6 dkg nitrogén hatóanyagú műtrágyát. Ez a tápanyag biztosítja majd a fű kelés utáni gyors növekedését és megerősödését. A műtrágyát a már bokros fűre is kijuttathatjuk indító műtrágyaként (starter) egy alapos beöntözéssel. A háromhetenként, estefelé a levélre juttatott lombtrágya egész évben jól hasznosul.

A vetés előtt még arra is érdemes figyelni, hogy jól nyírható lesz-e mindenhol a fű. Ha magas szegélyekkel vesszük körül a gyepet, könnyen lehet, hogy széleken nem férünk hozzá és fűcsomók maradnak a nyírás után.

Ez is érdekelheti

Vetésre a kora tavaszi időszak és a nyárutó a legkedvezőbb. Vetés előtt a fűmagot alaposan össze kell keverni, hogy a zsákban lévő magkeverékből minden fajból mindenhova egységesen kerüljenek. Egy négyzetméter területre általában 30-40 gramm fűmagot ajánlatos elvetni. Fontos a vetőmag egyenletes elosztása, nehogy úgy járjunk, hogy a terület felénél már a mag nagy részét kiszórtuk. Ezt elkerülhetjük, ha például négy egyenlő részre osztjuk a területet is és a magot is, így könnyebb arányosan kiszórni a fűmagot.

Az elvetett fűmagot sekélyen a talajba kell keverni, mert a talaj felszínén kiszáradva nem csírázik ki. A vetési feladat a talaj tömörítésével fejeződik be. Az elvetett fűmagot finom porlasztású fejvéggel locsoljuk meg, nehogy az erős víz mennyisége helyenként összemossa egy csomóba a fűmagokat.

Az ápolás során figyelembe kell venni, hogy a szép gyep egyik legnagyobb titka a rendszeres fűnyírás, ami elősegíti a fűfajok bokrosodását, és megakadályozza felmagzásukat. A kelés után az első fűnyírást a fű 8 cm-es magasságánál érdemes elkezdeni, és ennél a magasságnál rendszeresen és időben kell ismételten végezni. Tarra vágni soha nem szabad a gyepet, mivel levél nélkül a fű nem asszimilál és legyengül.

A rendszeres öntözés hazánkban szinte mindenhol elengedhetetlen, ami fokozottan igaz a nyári, aszályos hónapokra. Ezt inkább az esti, vagy hajnali órákra ütemezzük, a nappal kijuttatott víz nagy része elpárolog, mielőtt a növény hasznosította volna. A napsütésben kijuttatott vízcseppek pedig perzselést is okozhatnak.

Ha füvünk fényes színű, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem éhezik. A tápanyag-utánpótlást augusztus végén már ne folytassuk. Ősszel viszont juttassunk ki foszfor és kálium tartalmú műtrágyát, hogy a tövek megerősödve, a raktározó szerveik kifejlesztésével a telet jobban viseljék.

Ha betartjuk ezt a pár lépést és gondosan ápoljuk a gyepet, már idén nyáron élvezhetjük a kertünkben a puha fűtakaró örömeit!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk