Image default

Hol készíthető Magyarországon eredetvédett pálinka?

Sokunknak fűződnek élményei, vagy negatív emlékei hozzá, de bátran mondhatjuk, hogy szinte minden magyar ember találkozott leghíresebb töményitalunkkal, a pálinkával. Korábbi cikkünkben az ital történetéről írtunk, ezúttal pedig annak magyarországi helyzetével, és a leghíresebb pálinkakészítő tájegységekkel foglalkozunk.

Ahhoz, hogy megértsük a pálinka sikerét, fontos tudnunk, hogy hazánk területén egyes földrajzi egységek kiemelkedően alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére, így ezeken a tájakon már évszázadok óta zajlik a minőségi pálinkafőzés. Ezeket külön pálinkafajtákként rögzítették és a pálinkatörvény alaprendelkezéseinél sokkal szigorúbb követelmények vonatkoznak rájuk.

Mi a különbség a nemzeti és az uniós oltalom alatt álló termékek között?

Magyarországon a földrajzi árujelzők oltalma lehet: nemzeti, közösségi valamint nemzetközi oltalom. A földrajzi árujelzőinek oltalma az élelmiszerekétől eltérően, más logika szerint működik szeszes italok esetében, azaz a nemzeti és uniós rendszer egymással párhuzamosan is működhet.

Az uniós oltalom iránti kérelmet a tagállamok nyújthatják be az Európai Bizottsághoz – de csak akkor, ha az adott földrajzi árujelző az adott tagállamban nemzeti oltalom alatt áll. A nemzeti oltalom megszerzése iránti kérelmet – és a termékleírást – Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál kell benyújtani, amely az agrárpolitikáért felelős miniszter egyetértése esetén részesíti oltalomban a kérdéses megjelölést.

Tehát minden uniós oltalom alatt álló pálinka egyben nemzeti oltalom alatt is áll. A nemzeti oltalom alatt álló párlatok azonban nem élvezik automatikusan az uniós földrajziárujelző-oltalmat is. Jelenleg nyolc féle pálinka áll uniós, míg négy „csak” nemzeti oltalom alatt.

Ez is érdekelheti

pálinka(Kép forrása: Pálinkakiválóságok könyve 2016., Földmérési és Távérzékelési Intézet)

Forrás: Panyik Gáborné dr., a Pálinkafőzés technikája I., Budapesti Corvinus egyetemi jegyzet, Budapest 2013

Tartsatok továbbra is a Szupermentával!
Következő cikkünkben még többet megtudhattok az egyes uniós és nemzeti oltalom alatt álló pálinkákról!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk