Image default

Mennyi pálinkát ismersz?

Hányszor hallottuk már, hogy „Pálinka bármiből készíthető!”. Jellemzően azért sikeres próbálkozásokkal találkozhatunk. De mégis milyen gyümölcsből lehet pálinka? Lássuk a listát!

ALMA

Rózsafélék családjába tartozó nemzetség, rengeteg fajtája létezik. Javarészt a nemes almafajtákat használják pálinkakészítésre. Fahordóban érlelhető. Citrusos, könnyed illatoktól terjedően zamatos és telt jegyekig, bármilyen készíthető almából.

KÖRTE

Rózsafélék családjába tartozik. Kellemes zamatú, telt pálinkát lehet belőle készíteni.

pálinka

Ez is érdekelheti

VILMOSKÖRTE

Mielőtt bárki elírásra gyanakodna, nem vehető egy kalap alá a körte pálinkákkal. A vilmoskörtéből készült pálinka intenzív aromakaraktert ad. Megkülönböztetünk piros és sárga vilmoskörtét, mivel illatukban és zamatukban különbséget mutatnak.

BIRS

Birsalma és birskörte alakjuk ismert. A birsalma édeskésebb, a körte robosztusabb jegyekkel jelentkezik a pálinkában. Összességében elmondható, hogy a birsből készült pálinkák intenzív, citrusos karaktereket mutatnak.

NASPOLYA

Ritkán készítenek belőle pálinkát. Meglehetősen édeskés, érdekes zamatot ad.

CSERESZNYE

Visszafogottabb aromatikával bír, érzékeny gyümölcs. Virágos jegyekkel díszített pálinkát ad. A vadcseresznye párlata erőteljesebb.

MEGGY

Cseresznyénél erőteljesebb illattal és zamattal rendelkezik, még pálinka formájában is. Manapság, kimondottan ágyas verzióban népszerű készíteni.

KAJSZIBARACK

Igazi alapíznek számít a pálinkák körében! Közkedvelt, sokféle íz és illat jelenhet meg a pálinkájában, hűvös jegyektől egészen a meleg, lekváros zamatokig terjedően.

ŐSZIBARACK, NEKTARIN

Alacsony aroma-intenzitása miatt ritkán készítenek belőle pálinkát.

SZILVA

Ahogyan a kajszibarack, úgy a szilva is alapíznek számít a pálinkák között. A különböző szilvafajták nagy különbséget mutatnak pálinka formájában. Hazánkban 23 államilag elismert fajtája ismert. Zamatait tekintve lehet virágos, lekváros, fűszeres, magos, héjas karakterű.

SZAMÓCA

A szamóca magas víztartalommal és finom, intenzív aromával rendelkezik. Alacsony cukortartalma miatt kevés az alkohol kihozatala.

MÁLNA, SZEDER, SZEDERMÁLNA

Jó minőségű és karakteres pálinkák készíthetők ezekből a gyümölcsökből. Bár kevésbé tárolhatóak, mint a többi gyümölcsből készült pálinkafajták.

Jellemzően alacsony cukortartalomúak. A gyümölcsök jellegzetes aromája mellett megjelennek a magvak jellegzetes, magolaj jellemzői. Vadon termő változatai, mint a cseresznyénél, intenzívebb pálinkát adnak.

RIBISZKE

A piros változata jellegtelenebb, mint a fekete ribiszke, amely markáns, intenzív illattal, ízzel rendelkezik, és sajátságos magjelleggel.

FEKETE BODZA

A fekete bodza 3-6 m-re megnövő, vadon termő cserje. Az élelmiszeripar elsősorban természetes színanyagként használta, de készítenek belőle lekvárt, sört, bort és pálinkát is. 

SZŐLŐ, SZŐLŐ ALAPÚ PÁLINKÁK

A szőlőpálinka készítéséhez az egész, préselés nélküli szőlőbogyó felhasználásra kerül. A pálinkája légiesebb, könnyedebb és illatosabb lesz, mint a törkölyé. A törkölyből készített változat tömörebb szerkezettel rendelkezik, erőteljesebb illat- és ízhatású, mint a szőlőpálinka.

Forrás: Pálinkakiválóságok Könyve, Földművelésügyi Minisztérium 2015.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk