Image default

Bevezető a pálinkakóstolásba

Jó baráti társaság, szombat esti lazítás. Segítünk felkészülni, hogy barátaid szemében igazi pálinkamesterré válj! Hogy a minőség számítson, ne a mennyiség!

Első lépés: A levegő

Nem mindegy, hogy milyen pohárból, és hogy kitöltéstől számított mennyi időn belül kóstoljuk a pálinkát! Érdemes hagyományos, úgynevezett tulipános pohárból fogyasztanunk. Szóval az általános, rövid italoknak szánt poharakat ekkor hagyjuk a szekrény mélyén. A tulipános pohár nem csak esztétikailag, de a kóstolás szempontjából is fontos, mivel öblös fala lehetővé teszi, hogy minél jobban érezzük az illatokat és aromákat egyaránt. A pálinkát kóstolás előtt ne tartsuk a hűtőszekrényben, mivel kevésbé adná ki jellegét. Kitöltést követően pedig feltétlenül várjunk pár percet. Hidd el, megéri!

Ez is érdekelheti

pálinka
Nem mindegy hogy néz ki

A pálinkát, a borokkal ellentétben kóstoláskor ne mozgassuk körkörösen a pohárban. Pálinka esetében erre nincsen szükség. Elsőként a látvány és a szín alapján tudunk következtetni a pálinka minőségére. Lehet tiszta, tükrös, opálos, zavaros a megjelenése. Színe a jó minőségű italok esetében utalhat a gyümölcsre, amiből készítették.

„Én a friss, bogyós gyümölcsök üde ízét vélem felfedezni”

Intenzíven lélegezzük be, élvezzük az illatot! A jó minőségű pálinka illata gyümölcsös és tiszta. Gondolkozz, hasonlíts, légy kreatív!

pálinka

Ne egyszerre! Csak apró kortyokban

Nem a mennyiség, hanem a minőségi kóstolás a cél. Mindehhez idő kell. Lehet, hogy a második kortynál már biztosabb leszel. De az is lehet, hogy nem. Kísérletezz!

A szárazpróba sem maradhat el

A szárazpróbát igen egyszerű elvégezni. A kóstolás után tegyük félre poharunkat 1-2 percre, majd szagoljunk bele újra. Ha még mindig kellemes, telt illatot érzünk akkor jó minőségű pálinkát fogyasztottunk. Nyilván nem csak ez a mércéje a minőségnek, de jó próba lehet. Elvégezhetjük ezt úgy is, hogy a pohár alján lévő maradék pár cseppet kézfejünkre csepegtetjük, és így szagoljuk meg, ekkor is gyümölcsösséget kell éreznünk.

Kísérd figyelemmel továbbra is a Szupermenta honlapot.
Pálinka tesztünk eredményeinek megjelenéséig kellemes olvasást kívánunk!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk