Image default

Melyek az eredetvédett pálinkáink?

Szilvapálinka terméktesztünk során eredetvédett párlatokat vizsgáltunk, hiszen minden pálinka és törkölypálinka Uniós földrajzi védelem alatt áll. De mitől lesz egy termék eredetvédett? Tudod például, hogy miért olyan különleges a szatmári szilvapálinka, vagy mitől olyan egyedi a gönci barackpálinka? Lássuk a listát!

A lista előtt azért tegyük rendbe, mit is értünk pálinkán. A pálinka nem más, mint a 110/2008/EK rendelet II. számú mellékletének 9. számú kategóriája szerinti előírásoknak megfelelő olyan gyümölcspárlat, amelyet kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből, gyümölcsvelőből készítettek és amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, pihentetését és palackozását is Magyarországon végezték. Fontos, hogy a pálinka már önmagában is eredetvédett gyümölcspárlat!

Tudod, mi a különbség a nemzeti és az uniós oltalom alatt álló termékek között?
Korábbi cikkünkben megtalálod a választ!

Ez is érdekelheti

Uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzéssel védett termékek (110/2008/EK rendelet III. melléklet) a pálinkán és törkölypálinkán kívül
Gönci barackpálinka

A Göncön és környékén termesztett kiváló minőségű kajszibarack különleges illat- és zamatanyagai és lekváros jegyei miatt jelentősen különbözik más régiókban készített barackpálinkáktól. Fajtákat tekintve főként Magyar kajsziból készül, de megtalálhatóak egyéb fajták is, mint például a Pannónia, a Gönci magyar kajszi.

barack
Szabolcsi almapálinka

Kizárólag Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén termesztett almából lehet előállítani. Döntően Jonagold, Golden, Idared, Jonathán, Red Delicios almafajtákból készíthető. Hagyományos kisüsti lepárlásal állítják elő és végeredményeként friss gyümölcsízű és illatú, kellemes aromájú almapálinkát kapunk.

alma
Békési szilvapálinka

Békésen megyében a Körösök Völgyének természeti adottságai tökéletesen alkalmasak a Vörös szilva termesztésére. A Békési Szilvapálinka legalább 50%-ban itt termesztett Vörös szilvából kell hogy készüljön, emellett Besztercei és Stanley szilvafajták használhatóak fel hozzá. Kisüsti rendszerrel készítik, fahordós érleléssel és ágyazással teszik még különlegesebbé a pálinkát, amely végkifejlett állapotában friss gyümölcsre emlékeztető ízével és kellemes magzamatával kápráztatja el fogyasztóit.

szilva
Újfehértói meggypálinka

Előállításához kizárólag Szabolcs-Szatmár-Bereg megye meghatározott területein (eredetvédettségbe beletartozó településeken) termett Újfehértói fürtös meggy és a Debreceni bőtermő fajták gyümölcsei használhatóak fel. Az újfehértói meggy pálinkája virágos és magkarakteres jegyekben gazdag.

meggy
Szatmári szilvapálinka

Tisza-Szamos köz területén termesztett Penyigei és Besztercei fajták használhatóak fel készítéséhez, valamint maximum 20%-ban lehet benne jelen más szilvafajta is. A belőle készülő pálinka a szatmárberegi táj igazi nevezetességévé vált, amely kiváló aromagazdagságával köszönti kóstolóit.

szilva
Kecskeméti barackpálinka

Alapanyaga kizárólag a Kiskunsági Homokhátság területén termesztett kajszibarack lehet. A pálinkához felhasználható gyümölcsfajta a Gönci magyar kajszi, a Magyar kajszi, a Ceglédi bíborkajszi, a Bergeron, valamint a Pannónia. A pálinka illatában és ízében megőrzi a gyümölcsöt, valamint kellemes magzamata kerekké teszi az italt.

barack
Nemzeti oltalom alatt álló eredetvédett termékek

A nemzeti oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel védett pálinkákat kizárólag a termékleírásban meghatározott területen szabad cefrézni, erjeszteni, lepárolni, érlelni, ágyazni, pihentetni és palackozni.

Göcseji körtepálinka

Alapanyagaként kizárólag a Göcsejben,
a meghatározott településein termett őshonos körtefajtákból készülhet. Minimum 50%-ban jelen kell lenni Bosc kobak fajtának, továbbá Nemes Krasszán fajták, vadkörte, Clapp kedveltje, sózókörte fajok, Conferance, Hardenpont, Packham’s, Fétel apát használhatóak hozzá. A pálinka a körte illatain túl, héjának íz anyagait is visszaadja, melytől igazán különlegessé vált.

körte
Pannonhalmi törkölypálinka

A Pannonhalmi Törkölypálinka kizárólag a Pannonhalmi Borvidéken termett fehér szőlő szőlőtörkölyéből és a borseprőből állítható elő. Elkészítéséhez használható fajták az Olaszrizling, Cserszegi főszeres, Juhfark, Hárslevelű, Irsai Olivér, Szürkebarát, Tramini, Rajnai rizling, Leányka, Chardonnay, Zefír, és a Furmint. A pálinka intenzíven adja a szőlő karakterét és héja viaszosságát, valamint érezhető a szőlőmag diós-mogyorós aromája.

szőlő
Nagykunsági szilvapálinka

Alapanyaga kizárólag Nagykunságról származhat, Jász-Nagykun-Szolnok megye Tisza vonalától keletre elterülő településeiről. Elkészítéséhez valamennyi itt termő szilvafajta felhasználható, például a Besztercei és a Vörös szilva fajták.

szilva
Nagykunsági birspálinka

A birsalma kizárólag a Nagykunság, Jász-Nagykun-Szolnok megye Tisza vonalától keletre lévő településeiről származhat. Valamennyi itt termő birsalma felhasználható, de főként a kiemelkedően illatos és karakteres Mezőtúri birsből készítenek pálinkát.

birs

Forrás:

  • Panyik Gáborné dr., a Pálinkafőzés technikája I., Budapesti Corvinus egyetemi jegyzet, Budapest 2013.
  • Pálinkakiválóságok könyve, Földművelésügyi Minisztérium 2016.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk