Image default

Így lesz Tiéd a tökéletes bejgli!

A mák fogyasztása nem csak ünnepekkor javasolható. Gazdag kalciumban, ezért a csontritkulás megelőzésére is kiváló, jelentős a foszfor-, a kálium-, a magnézium-, a B vitamin-, valamint az aminosav-tartalma is.

A máknak vérnyomáscsökkentő, görcsoldó hatása is van, fogyasztása növeli a szellemi teljesítőképességet. Karácsonykor valószínűleg a klasszikus mákos bejgli formájában kerül az asztalra. A mák avasodásra hajlamos, ezért légmentesen lezárt dobozban, száraz, hideg helyen tároljuk. Legalkalmasabb hely a fagyasztó, ahol akár 6 hónapig is tárolható.

Helytelenül kezelve azonban a mák ételmérgezést okozhat. A mákgubóban lévő alkaloidok (például morfin) a törmelékkel együtt bekerülhetnek a mákmagok közé.

Koszos, törmelékes mákot ezért ne vásároljunk! Ha már otthon vesszük észre és nem szeretnénk kidobni, akkor váltott vízben mossuk ki, a tetejéről öntsük le az úszó szennyeződést, szétterítve hagyjuk megszáradni. Darálás után felhasználható például bejglibe.

A jó bejglibe annyi töltelék való, mint amennyi a tészta. A tölteléknek a kész bejglihez viszonyított aránya az egyik legsarkalatosabb pont.

Ez is érdekelheti

Jogszabály írja elő, hogy a töltelék mennyiségének a (a boltokban árusított) késztermékben legalább 40%-nak kell lennie.

A termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyiségének pedig a töltelékben legalább 40%-nak kell lennie.

Néhány tipp a bejgli-vásárláshoz:
  • A csomagoláson ellenőrizzük a minőségmegőrzési időt!
  • Sérült csomagolású, töredezett bejglit ne vegyünk meg!
  • A termék megnevezésének 3 részből kell összetevődnie: a „bejgli” szóból, a felhasznált töltelék jellegét meghatározó anyag nevéből (pl. dió, mák, gesztenye) és a töltelék arányából.
  • Az összetevők között nézzük meg, hogy miből áll a bejgli! A 40%-nál kevesebb tölteléket tartalmazó bejgli biztosan nem felel meg a jogszabályokban leírtaknak és könnyen lehet, hogy ízleni sem fog.
  • A bejglihez felhasznált alapanyagok nem tartoznak az olcsóbb termékekhez, ezért a túl alacsony ár gyanúra adhat okot a termék minőségével kapcsolatban.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk