Image default

Kávécserjét nevelni otthon?

A kávé növény nemzetség (Coffea) mintegy 40 fajt foglal magában, ezek főleg cserjék, illetve kis fák. A számtalan fajból hármat termesztenek az élvezeti terméknek számító, keserű, stimuláló anyagokat tartalmazó kávéital kedvéért.

Mitől lesz értékes ital a kávé?

Ízét és élénkítő hatását (amelyeket a koffeineknek és a theobrominnak köszönhet) nagyban befolyásolja a talaj, a felhasznált trágya (például a fahamu különösen gazdag ízűvé teszi) és a nagy tengerszint feletti magasság. A jobb ízű és minőségű kávékat a nagy tengerszint feletti magasságban termesztett növényekből nyerik.

A kávé trópusi növény. A hidegebb klímájú országokban, mint rendkívül attraktív szobai dísznövényt, üvegházakban termesztik, és a virágboltok már hazánkban is árusítják. Különösen szép, fényes lombjával és kicsi, fehér, illatos virágai vannak. Termést is hozhat, abban azonban nem bízhatunk, hogy otthon megtermesztjük a kávészükségletünket. Szobanövényként közömbös, vagy enyhén savas kémhatású, agyag és homok keverékéből előállított, jó vízáteresztő talajban nevelhetjük.

Kávécserjét otthon?

Ahogy évenként növekszik, ültessük át egyre nagyobb cserépbe. Szórt fényben, közepesen párás levegőjű helyen és 18-21 fokon érzi jól magát. A hirtelen hőingadozásra a levelek lehullajtásával válaszol. Meghálálja a közepes vagy magas tápanyagellátást. Talaját ne hagyjuk kiszáradni, de a túlöntözéstől is óvjuk. Tavasszal rendszeresen metsszük vissza, hogy szép alakja legyen és kordában tartsuk a növekedését. A lemetszett hajtások meggyökereztetésével új növényeket állíthatunk elő. Nyáron a szabadban is tarthatjuk, de árnyékosabb helyet válasszunk a számára, mert a közvetlen napfény megperzselheti. Nyáron rendszeresen tápoldatozzuk levéldísznövények számára készült tápoldattal, télen mérsékeljük az öntözést és a tápoldatozást és kissé hűvösebb helyen teleltessük. Különösen legyöngült állapotban megtámadhatják különböző kártevők és kórokozók.

Ez is érdekelheti

A termesztett kávénak három fő betegsége van, melyek a következők:
  • kávé levélrozsda (Hemileia vastatrix),
  • a kávébogyó betegsége (Colletotrichum kahawae)
  • és a kávé hervadásos betegsége (Gibberella xylarioides).

A minden rosszban van valami jó elvét bizonyítja az a tény is, hogy a kávén élő rozsdának köszönhetjük a ceyloni teát, mert a 19. század végén ez a betegség teljesen ellehetetlenítette a kávétermesztést Ceylonban és a kávéültetvények helyére teacserjéket telepítettek.

Napjainkban is átlagosan 20%-os terméscsökkenést okoz ez a károsító a világ kávétermesztő országaiban. A betegség a levelek fonáki részén vörösesbarna rozsdaszerű bevonatot képez.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk