Image default

Ezentúl nem fogsz rossz kávét vásárolni

A barista elárulja mire figyelj! – Interjú Tóth Sándorral, többszörös bajnok baristával

Ha eddig tanácstalanul ácsorogtál a szupermarketben sorakozó kávékínálat előtt, hogy mégis melyiket és milyen szempontok alapján válaszd, akkor Tóth Sándor többszörös bajnok barista segít megoldani a dilemmádat!

A kávénak rengeteg fajtája ismert, mégis kettő csoportot érdemes megemlítenünk, az arabicát és a robustát, melyeken  belül különböző fajták találhatóak. Bármely csoporthoz való tartozás még önmagában nem jelent minőségi hovatartozást, mindkettő csoportban találhatóak gyenge és kiváló minőségű fajták. A kedveltség és a megszokás a kávé esetében nem biztos, hogy feltétlenül azonos. A fogyasztó megszokott egy bizonyos kávét, azonban ha megkóstoltatunk vele egy harmonikusabb, minőségi kávét, kiderülhet, hogy ezt jobban kedvelné.

Hogyan válasszunk kávét vásárláskor?

Növeli a bizalmi indexünket, ha a kávéról kielégítő mennyiségű és minőségű információt találunk a leírásban. A kiskereskedelmi forgalomban leginkább kávékeverékeket találunk. Amennyiben kiderült, hogy kizárólag babkávéból áll a csomag tartalma, hasznos információ az is, hogy a fent említett kettő csoportból melyiket milyen arányban tartalmazza. Amit mindenképpen érdemes megvizsgálni, az a pörkölés ideje. Ha ez a vásárláshoz képest nagyon távoli idő, inkább tegyük vissza a polcra.

Mindenképpen szemes kávé vásárlását javaslom. Egyrészt könnyebben ellenőrizhető, hogy valójában mit is tartalmaz, másrészt az aromák nagyobb biztonsággal lesznek felfedezhetőek. Az őrölt kávék esetében a kávé felületét megsokszoroztuk és szerkezetét megnyitottuk, így az illó aromák sokkal könnyebben távoznak. Ezt tetőzheti az, hogy a csomagolás során a vákuummal a lehető legtöbb illó aromát eltávolítják a kávéból, vagyis csak a tényleges töredéke marad meg.

Hogyan tároljuk a kávét?

A kávét célszerű légmentesen zárt, fénytől védett és alacsony hőmérsékleten tárolt edényben tartani.

Tévhit! A kávé alapvetően nem keserű. Bizonyos fajták és bizonyos pörkölési stílusok mutatnak keserű jegyeket.

A savanyú kérdéskörben különbséget kell tennünk a hibajegyes savanyú és a fajta, illetve feldolgozási jellegből adódó gyümölcsös ízjegyek között. Azt is be kell lássuk, hogy a magyar nyelv ezen kifejezése jelölhet hibát vagy erényt. A citrom savanyú, de ezt várjuk tőle, a kávéval kapcsolatban az embereknek általában a kesernyés ízre vannak emlékképei, így egy gyümölcsös, mondjuk citrusos világosabban pörkölt kenyai kávénál ezt már hibajegynek tekintik, holott az adott kávéfajtára kifejezetten jellemző ízről beszélünk. Ez bonyolult kérdés, amire konkrét esetekben lehet jó választ adni.

Ez is érdekelheti

 A kávé ízei

Egy jó kávéban az egyes ízek harmóniában vannak, mondhatni egyensúlyban. Emellett az egyes ízcsoportokra jellemző párosítások ugyanúgy előfordulnak, mint például a bor esetében. Lehet magvas, érett gyümölcsös, mazsolás, citrusos, bogyós és sorolhatnám. Az én filozófiám szerint ízlelés tekintetében fontos, hogy nincsenek standard elvárások ízazonosítás tekintetében.

A négy alap íz mindegyike megjelenik, megjelenhet a kávéban, szóval egy időben édes, savanyú, sós és keserű, a kérdés mindig a mérték.

Amikor azt mondjuk, hogy meggyíz, a hazánkban előforduló több tucat meggyből pont arra gondolunk, amit mi megszoktunk pedig lehet, hogy másnak egészen más ízemléke van. Ez ugyan kicsit sarkított példa, de talán érthető. Vagy beszélhetünk almás pite ízről, de semmi garancia nincs arra, hogy mindegyikőnk nagymamája ugyanúgy készítette az almáspitét.

Szüretelési és főzési hibák

Rengeteg ok eredményezhet kávéhibát. Rossz termés, fenolos érés, feldolgozási, tárolási, csomagolási hiba. A túlpörkölésből adódó rendkívül keserű íz értelemszerűen hiba, pedig lehet, hogy maga az alapanyag egészen jó kávé volt. A kereskedők kínálatában például nem ritkán találni évekkel korábbi szüretből származó kávékat. Ezek élvezeti értéke már az idő miatt is csökkent, ne adj isten még helytelenül is tárolták, kissé megdohosodott, na ebből már soha nem lesz élvezhető kávé.

Akkor hogyan főzzünk otthon jó kávét?

Rendkívül összetett kérdés! Lehet filteres, kotyogós, török, vagy espresso technológiával készíteni, ám mindegyik más paramétereket igényel. Attól, ha egy eszközt a gyártó espresso névvel keresztel, még korántsem biztos, hogy az alkalmas espresso ital készítésére. Figyeljünk a kávéra, ahogy ezt már említettük és járjunk utána, hogy a kedvenc italunk és az általunk használt eszköz milyen kritériumok mellett ad megfelelő italt. Erre vonatkozóan a www.kavekorzo.hu oldalon rengeteg hasznos tippet lehet találni.

A barista ajánlata

Személy szerint mindenevő vagyok, feltéve, hogy az alapanyag rendben volt és az adott ital elkészítéséhez szükséges paraméterek a helyükön voltak, Szóval iszom espressot, filteres kávét, kotyogóst és török kávét egyaránt. A mennyisége változó, ha hozzáférek, valami finom kávéhoz, akkor a napi tíz csésze sem ijeszt meg, ha esélytelen egy korrekt kávéhoz való hozzájutás, akkor egyet sem.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk