Image default

Amit a tejről tudni érdemes

A tej olyan létfontosságú tápanyagokat tartalmaz testünk számára, mint a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok. Cikkünkben összefoglaljuk, melyek a legfőbb összetevői.

A tehéntej kb. 88% vizet és 12% oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit nevezzük a tej szárazanyag-tartalmának, mely a tej tápértékét hordozza.

Átlagos összetétele:

  • szárazanyag: 12,6 g/100g
  • zsír: 3,8 g/100g
  • fehérje: 3,5 g/100g
  • cukor: 4,6 g/100g
  • hamutartalom: 0,8 g/100g

A tejzsír konyhanyelven tejszín, melyet köpülve vajat nyerünk. Főként trigliceridekből áll, és a tejben pici, emulgeált zsírgolyócskák formájában található, emiatt könnyen emészthető.

A tejfehérje két részből áll: a kazein fehérjékből és a savófehérjékből, kb. 80% – 20% arányban.

A tejcukor/laktóz egy diszacharid, ami egy glükóz és egy galaktóz alkotóból (monoszacharidokból) áll. Támogatja az ásványi anyagok felszívódását, és az ebből képződő tejsav, a megfelelő pH–jú környezetet létrehozva, gátolja a bélben a káros baktériumok elszaporodását.

Tudta?

Azoknál, akiknél hiányzik a tejcukor bontásáért felelős laktáz enzim, a tejcukor hasmenést, rosszullétet okoz az egyensúly felborulása miatt. Ezt nevezzük laktózérzékenységnek (laktózintoleranciának), mely nem egyenlő a tejfehérje-allergiával.
A laktózérzékeny emberek többségénél a csökkentett tejcukortartalom nem jelenthet gondot, így pl. joghurtot vagy kemény sajtokat (érlelt termékek) fogyaszthatnak, amikben érési folyamatuk révén nincs vagy alig van tejcukor. Súlyosabb esetben azonban nem szabad semmilyen tejcukortartalmú élelmiszert fogyasztani.
Laktózmentes tejtermékeket a tejcukor előzetes, enzimes bontásával lehet előállítani.

A tej jelentős mennyiséget tartalmaz káliumból, kalciumból, magnéziumból, szelénből, valamint vízben és zsírban oldódó (A,D,E,K) vitaminokból.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk