Image default

Lendületet adó tejeskávék tesztje

A nyári szabadság és pihenés után szeptemberben általában új lendületet veszünk, hiszen indul az oktatás, kezdődnek az őszi munkák, belevetjük magunkat a dolgos hétköznapokba. Az állandó rohanásban sokszor nem jut idő a kávéfőzésre, a boltok polcain azonban sokféle kész tejeskávét találhatunk, melyek nagy segítségünkre lehetnek ilyenkor. Ezt az egyre népszerűbb termékkört vettük most górcső alá, és leteszteltünk 28 „dobozos” tejeskávét. Mutatjuk az eredményeket!

Mit érdemes tudni a tejeskávékról? Cikkünkből kiderül!

Tejeskávé terméktesztünk polcfelmérése során a nagyobb áruházláncokban és kereskedelmi egységekben vettük szemügyre a kínálatot. Találkoztunk üveges, műanyagpalackos, papír- és fémdobozos, valamint poharas termékekkel. Összesen 28 ízesített tejkészítményt vontunk vizsgálat alá, melyek közül 8 pasztőrözött, 4 nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt (ESL) és 16 ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) volt. Származásukat tekintve 18 külföldi és 10 magyar előállítású termék vett részt a tesztben.

Mit jelent pontosan a csomagoláson feltüntetett pasztőrözött, ESL és UHT jelölés? Kattintson!

Laboratóriumi vizsgálatok

 • mikrobiológiai vizsgálatok (Mikroorganizmusok száma és Enterobaktérium),
 • kalciumtartalom,
 • koffeintartalom,
 • fehérjetartalom,
 • zsírtartalom,
 • cukortartalom,
 • édesítőszer-tartalom (aszpartám, ciklaminsav, aceszulfám-K, neoheszperidin DC, neotám, szacharin, szukralóz),
 • szteviol-glikozidok (1 termék esetében),
 • laktóztartalom (6 laktózmentesként feltüntetett termék esetében).

tejeskávé laborfotó

Ízesített tejkészítmény vagy tejalapú ital?

Szinte minden boltban kapható valamilyen tejeskávé (kávés tej) vagy kávés tejalapú ital, nem mindegy azonban, hogy ízesített tejkészítményről vagy tejalapú italról van szó.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint az ízesített tejkészítmény (pl.: tejeskávé)

 • legalább 70% tejet tartalmaz,
 • savót, permeátumot, egyéb helyettesítőt nem tartalmazhat,
 • a megnevezésben szerepelhet a „tej” szó.

A tejalapú ital (pl.: kávés ital)

 • 50-70% tejet tartalmaz,
 • savót, írót, illetve permeátumot is tartalmazhat,
 • a megnevezésben nem szerepelhet a „tej” szó.

A Szupermenta terméktesztben résztvevő 28 termék mindegyike az „Ízesített tejkészítmények” kategóriába sorolható.

Szeretne többet tudni arról, hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv a tejeskávékat? Kattintson!

Terméktesztünk további eredményei

Tudta?

Tej: kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tehéntejet jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül.
Savó: a tejnek a kazeinfehérje eltávolítása (kicsapatása) után visszamaradó része.
Író: a köpüléskor a zsír kiválása után a tejből, tejszínből visszamaradó folyékony termék.
Permeátum: a membránszűrés során a membránnyílásokon átmenő tejalkotórészeket tartalmazó folyadék.

Ha tej, akkor kalcium…

A tejtermékeket legtöbbször a szervezetünk napi kalcium-szükségletét biztosító élelmiszerként emlegetik, ezért elvégeztük a termékek kalcium-tartalmának vizsgálatát is. A 28 termék kalcium-tartalma 72,4 mg/100ml és 115,6 mg/100ml között volt, tehát átlagosan 92,1 mg/100ml.

Tudta?

A kalcium felnőttekre vonatkoztatott napi beviteli referenciaértéke (NRV) 800 mg. Tehát 0,5 liter tejeskávé elfogyasztásával ennek az ajánlott értéknek akár a 70%-át is elérhetjük.

A vizsgálatok során mért kalcium-tartalom értékeket az alábbi diagramban ábrázoltuk.

tejeskávé

A mért kalcium-tartalmat összevetve a termékek tejhányadával megállapítható, hogy a legmagasabb tejhányadú termékeknek a legmagasabb a kalcium-tartalmuk.

Lássuk, mit érdemes tudni a tejről!
Ha kávé, akkor pedig koffein

A tesztben résztvevő 28 tejeskávé átlagosan 25,6 mg/100ml koffeint tartalmazott. A két legalacsonyabb koffeintartalmú tejeskávéban 4,0 mg/100ml koffeint mértünk, amelyeket 0,1% instant kávé hozzáadásával állítottak elő. A legmagasabb koffeintartalmú kávé 46 mg/100ml koffeint tartalmazott, és 1,3% kávékivonat felhasználásával készült.

Azoknál az élelmiszereknél, amelyeknek a nevében szerepel a „kávé” kifejezés, nem kötelező feltüntetni a termékben lévő koffein mennyiségét. A termékteszt során vizsgált legtöbb termék jelölésén azonban szerepelt a koffeintartalom.

Milyen kávé került a tejeskávékba? Itt megtudhatja!

Tudta?

Az EFSA által megállapított egyszeri, és napi koffein mennyiségének felső határértéke 200 mg/egyszeri adag; 400 mg/napi adag. Terhes és szoptató nőknek a koffeinbevitelt napi maximum 200 mg-ra javasolt csökkenteni.

Espresso, cappuccino, macchiato… 10 ismert kávéspecialitásért kattintson ide!
Édesítőszerek

Az adalékanyagokra vonatkozó uniós rendelet tartalmazza az élelmiszerekben használható adalékanyagok listáját, amely pontosan előírja, hogy mely adalékanyagot milyen mennyiségben lehet a termékekhez hozzáadni és az ettől eltérő alkalmazás tilos.

Minden termék esetében elvégeztük az aszpartám, ciklaminsav, aceszulfám-K, neoheszperidin DC, neotám, szacharin és szukralóz, illetve egy termék esetében a szteviol-glikozidok édesítőszer laboratóriumi vizsgálatát, csak azokban a termékekben találtunk édesítőszert, amelyek jelölésén fel volt tüntetve. Két termék előállítása során használtak édesítőszert, az egyik terméket aceszulfám-K, a másik terméket szteviol-glikozidok édesítőszerrel édesítették. Ezt az információt a termék nevéhez kapcsolódóan is fel kell tüntetni a csomagoláson, amit mindkét termék esetében meg is tettek.

A laboratóriumban elvégzett vizsgálat során bebizonyosodott, hogy mindkét termék esetében a mért érték határérték alatt volt.

Zsírtartalom

A legtöbb termék zsírtartalma 0,6 és 1,8% (m/m) között volt, tehát a zsírszegény csoportba sorolhatók. Két tejeskávé tej és tejszín felhasználásával készült, ezért 4,19% (m/m) és 4,11% (m/m) zsírtartalommal a zsíros kategóriába tartoznak.

Az összes termék zsírtartalma megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek.

A tápértékjelölésen feltüntetett zsír-, cukor- és fehérjetartalom vizsgálata

A vizsgálat során mért zsír-, cukor- és fehérjemennyiségeket összevetettük a tápértékjelölésen szereplő értékekkel. Az eredmények értékelésekor figyelembe vettük az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó uniós útmutatót.

A vizsgálati eredmények alapján a zsír, cukor és fehérje mennyisége megfelelő volt.

Laktóztartalom

A laktózmentességre vonatkozó állítás a specifikus anyagcserezavarban szenvedő vásárlók csoportját célozza meg, feltüntetésének feltétele egyelőre sem közösségi, sem nemzeti szinten nem meghatározott. Jelenleg Magyarországon erre vonatkozó speciális szabályozás nincs érvényben, azonban általánosan elfogadott, hogy egy termék akkor laktózmentes, ha legfeljebb 0,1 g/100 g (vagy 100 ml) laktózt tartalmaz.

A laktóztartalom vizsgálatát 6 laktózmentesként jelölt termék esetében végeztük el.

A laktózmentes felirattal ellátott termékek valóban laktózmentesek voltak.

 Jelölési hibák

A tejeskávék jelölésvizsgálata során számos problémával találkoztunk. Gond volt többek között a termékmegnevezéssel, a tápértékjelöléssel és az összetevők felsorolásával is. Két tejeskávé esetében az előállításhoz használt aroma E 150d szulfitos-ammóniás-karamell adalékanyagot tartalmazott, az aromával bevitt színezéket azonban a tejeskávé csomagolásán nem tüntették fel.

A jelölésvizsgálat részletes eredményeiért kattintson ide!

A 28 termékből összesen 16 esetében indult hatósági eljárás a jelölési hibák miatt. Az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabunk ki.

Az aroma forgalmazója ellen szintén hatósági eljárás indult a megtévesztő és hiányos termékspecifikáció miatt. Ezen okból élelmiszerlánc-felügyeleti bírság befizetésére kötelezzük a vállalkozást.

A bírságok együttes összege csaknem 850.000 forint.

Hatósági felügyelőink kötelezik a cégeket a hibák kijavítására.

Szupermenta-tipp
 • Érdemes tudni, hogy a pasztőrözött és ESL tejtermékeket hűtőben, a gyártó által meghatározott hőmérsékleten kell tárolni, az UHT termékeket pedig szobahőmérsékleten. A tárolásra vonatkozó szabályok betartása biztosítja a termékek minőségének megőrzését.
  Az élelmiszerek eltarthatóságában komoly szerepe van a hűtési lánc folytonosságának. Hogy megvédjük ételeinket a romlástól, és csökkentsük az élelmiszer-pazarlás mértékét, vásárláskor is figyeljünk, hogy ne szakítsuk meg a hűtési láncot!
 • Amennyiben Ön romlott, nem megfelelően tárolt, látszólag sérült csomagolóanyagú, de megfelelő fogyaszthatósági idejű/minőségmegőrzési idejű terméket vásárol, közérdekű bejelentésével segítheti munkánkat. A bejelentést megteheti a Nébih zöldszámán: 06-80-263-244 vagy írásban az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen, továbbá a Nébih Navigátoron keresztül is.
Kíváncsi, mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk