Csemegeuborka tesztünk eredményeit böngészve a korábbiaktól eltérő mérési szempontokat is felfedezhetnek a szemfüles olvasók. Lássuk, melyek ezek!
A csemegeuborka előállításának feltételeit és a termék tulajdonságait a Magyar Élelmiszerkönyv irányelve szabályozza.
A szabályozás hatféle méretkategóriába sorolja a fő alapanyagot, azaz az uborkát, annak hosszúsága szerint. Az élelmiszeriparban az előállítóknak garantálniuk kell, hogy a terméken feltüntetett mérettartománytól csak az irányelvben megengedett eltérésen belül lehet a deklarált mérettől eltérő méretű uborka. A termések minősége sem egyenletes az uborkák között, ugyanis előfordulhatnak foltos, üreges, torz növésű, esetleg a feldolgozás során sérült darabok. A Magyar Élelmiszerkönyv azonban meghatározza azt a maximális értéket, amelynél nagyobb arányban nem találhat a vásárló ilyen, a kívánatostól eltérő uborkákat egy üvegben.
Ez is érdekelheti
Az uborka termesztésének jellegéből adódóan előfordulhat, hogy homok kerül a feldolgozandó növényre. A sósavban oldhatatlan ásványi anyag ezt a homoktartalmat hivatott vizsgálni. Ennek mennyisége nem haladhatja meg a 0,02 tömegszázalékot.
A Szupermenta termékteszt során – további szempontok mellett – azt is ellenőriztük, hogy a vizsgált csemegeuborkák megfelelnek-e ezeknek az előírásoknak.
Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv