A Szupermenta legújabb terméktesztjén a tégelyes margarinokat vesszük górcső alá. Szokásos, többlépcsős vizsgálatunk első lépéseként megnézzük, milyen összetevőket tartalmazhat a margarin, illetve milyen szabályozás vonatkozik erre a termékcsoportra. Induljon a képzeletbeli séta!
Lássuk először az összetevőket!
A boltok polcain található dobozos margarinok főbb összetevői az ivóvíz, a növényi olajok és a zsírok – amelyek lehetnek például repce-, pálma- és kókuszzsiradékok –, továbbá tartalmaznak vitaminokat valamint a kenhetőséget biztosító emulgeálószereket, valamint színezékeket, aromákat.
Sütőmargarin tesztünkön vizsgáltuk a sütőmargarinok vitamintartalmát. Ha kíváncsi Kattintson!
Ismerkedjünk meg a termékekre vonatkozó szabályozással!
A margarinok a kenhető zsírokon belül a zsírok csoportjába sorolandóak. A zsírok csoportján belül megkülönböztetünk margarint, háromnegyed-zsíros margarint, félzsíros margarint és X% zsírtartalmú margarint. A kereskedelemben kapható termékeket is ezzel a megnevezéssel kell ellátnia a forgalmazóknak.
A dobozos margarinok csoportjaira ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kockamargarinok esetében:
Sütőmargarin terméktesztünk eredményeiről itt olvashat!
Forrás: 1308/2013/EU RENDELETE