Image default

Milyen sütőtököt (ne) vegyünk?

A sütőtökre, hasonlóan más zöldségekhez, az általános forgalmazási minőségszabvány vonatkozik, azaz bizonyos minimumkövetelményeknek kell megfelelnie. Alapelvárás az eladásra kínált töknél, hogy legyen tiszta, ép és egészséges, csonkítástól, mindenféle bevágástól, sérüléstől mentes. De mire érdemes még odafigyelnünk vásárlás előtt? Cikkünkből kiderül!

A zöldséges pultok kínálatát böngészve jó esetben csak tiszta, ép és egészséges, sérüléstől mentes, száraz felületű, hibátlan tökökkel találkozhatunk. Ha a sütőtökből lakmározó kártevők nyomait látjuk, esetleg  kezdődő romlást, vagy ebből adódó idegen szagokat és nedvességet érzünk, jobb, ha máshol vásárolunk.

A sütőtök jellemzően nagyobb méretű termés, akár egy egész család jól lakhat belőle. A kereskedők gyakorlatias gondolkodásának köszönhetően – a görögdinnyéhez hasonlóan – beszerezhetjük már kisebb adagokba porciózva is. Különösen fontos azonban, hogy ez csak a higiéniai előírások maximális betartása mellett megengedett, a terméket pedig lefóliázva és felcímkézve szabad eladásra kínálni. A címkén látszódnia kell a csomagoló/forgalmazó nevének és címének, valamint a származási ország feltüntetése is kötelező.

Ha az fenti kritériumoknak megfelel a kiválasztott sütőtök, bátran vegyük meg, majd készítsük el egyszerűen a sütőben, vagy válasszunk hozzá leves, köret, desszert vagy egyéb ínycsiklandozó receptet.

Forrás: 543/2011/EU rendelet I. melléklet

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk