Image default

Mire figyelj, ha gyrososnál ebédelsz?

Rohanó világunkban egyre többen étkezünk útközben, vásárolunk gyorsbüfékben, vagy utcai árusoktól. Az egységeket és az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, az igazi visszajelzést azonban tőlünk, a fogyasztótól kapják. Nem látunk be a színfalak mögé, a sok apró jel alapján azonban eldönthetjük, megvesszük-e, megesszük-e az ételt.

Lássuk, milyen a megbízható fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel gyrosos!

Egy jó lángosos környékén nem lehet átható, égett olajszagot érezni. Az erős, kellemetlen olajszagból arra következtethetünk, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen. A lángost a megbízható helyen mindig frissen készítik. Ha nem forró, hanem nyúlós, langyos lángost kapunk, az bizony már jó ideje kisült.

Nézzük meg, mit látunk a pulton: ott csak kis mennyiségű feltétet szabad tartani, tiszta edényben, s ahhoz csak a kiszolgáló személy nyúlhat. A többi feltétet, hozzávalót a hűtőszekrényben kell tárolni, hogy ne melegedjenek fel és ne szennyeződjenek.

nyers gyros-nyárson baktériumok lehetnek, a ideális gyrossütő ezért gyakran mos kezet, aki a vendégeket kiszolgálja. Figyeljük meg, hogy a gyros-nyársat folyamatosan forgatják-e! Minden oldalát egyenletesen át kell sütni, nem éghet oda és nem maradhat nyers egyik oldala sem. Bizalommal lehetünk a hely iránt, ha a húst csak a rendeléskor vágják le. Így kerülhető el, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetleg még nyers húslével szennyeződjön.

Az ideális fagylaltárus fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt. Amikor nincs kiszolgálás, elhúzható vagy felnyitható plexilappal védik a fagylaltot a szennyeződéstől. A fagylaltpult nincs közvetlen napfényben, hogy a hűtött édesség nehogy megolvadjon. Ha pedig az eladó a fagylaltpultban lévő, tiszta vizű kanálmosóban öblíti le a kanalat, a tölcsért szalvétával fogja meg és úgy nyújtja át nekünk, akkor valószínűleg ugyanilyen gondosan betartják a többi élelmiszer-higiéniai előírást is, és bizalommal vásárolhatjuk meg kedvenc fagylaltunkat.

Ne fogadjuk el, ha üzletnyitáskor a már megkezdett nyársról származó hússal akarnak minket kiszolgálni, mert tilos előző napi húst felhasználni. A köretet megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen.

Ez is érdekelheti

BÁRMILYEN ÉTELT, ITALT VESZ, ILLETVE FOGYASZT AZ UTCÁN, SOSE FELEDJE:
  • Csak megbízható helyen vásároljon!
  • Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen!
  • Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
  • A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.
  • Étkezés előtt mosson kezet! Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt!
  • Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjon el!
  • Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni. A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
  • A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
  • Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk