Image default

Süssünk sütőmargarinnal laktózmentesen!

A laktózmentes táplálkozás sok esetben okozhat fejtörést. Az élelmiszerek címkéit, és a boltok polcain sorakozó péksütemények leírásait az utolsó betűig el kell olvasni.

Fontos tudnunk, hogy a tejcukor, más néven laktóz érzékenység és a tejallergia nem ugyanaz. Azok, akik a laktózra érzékenyek, nem tudják megemészteni a tejcukrot, mivel szervezetükben a szükséges enzim szintje túl alacsony vagy teljesen hiányzik, ezért kellemetlen hasi panaszokat, hasmenést tapasztalnak laktóz tartalmú élelmiszer fogyasztása után. Számukra megoldást jelenthet a laktózmentes termékek fogyasztása, vagy a laktáz enzim használata étkezés előtt. A tejallergiában szenvedők azonban a tejfehérjére allergiásak, vagyis a tejfehérje, más néven kazein fogyasztása után súlyos, akár életveszélyes immunreakciót adhat a szervezetük, ami miatt érdemes kerülniük minden tejfehérje tartalmú élelmiszert, tehát a laktózmentes táplálkozás nem elegendő számukra.

Laktóznak vagy más néven tejcukornak egy diszacharidot hívnak, amely glükózból és galaktózból épül fel. A természetben kizárólag a tejben található meg. Élelmiszerben csak akkor fordulhat elő, ha az tejet, vagy egyéb tej eredetű összetevőt tartalmaz. Amennyiben olyan üzemből származik egy áru, amelyben tejterméket tartalmazó élelmiszert is előállítanak, akkor ezt az elkészült terméken a gyártónak kötelező feltüntetni, hogy a súlyos allergiában szenvedők az esetleges keresztszennyeződésből fakadó allergiás reakciót elkerülhessék.

Ez is érdekelheti

Ha otthon sütünk, főzünk, viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen megválogathatjuk az felhasznált összetevőket, így pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy nem okozhatnak kellemetlen tüneteket. Örömteli, hogy az élelmiszerpiacon gyakorlatilag az összes alapélelmiszer fellelhető laktózmentes formában is. Már a sütőmargarinok között is megtalálhatjuk a számunkra ideális fajtát.

Bár megnyugtató a „Laktózmentes” felirat egy csomagoláson, vásárláskor azonban mégis érdemes megnézni a címkén lévő összetevőket.

Ha egy süteményt laktózmentes sütőmargarinnal készítünk el, azzal nem csak a család erre érzékeny tagjai, hanem mindenki számára örömet szerezhetünk, hiszen a mentes margarinok ízben pontosan ugyanazt az élményt nyújtják, mint a laktózt tartalmazó termékek.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk