Image default

Mivel süssünk?

Sütőmargarinok a boltok polcain

Az ünnepi időszakhoz közeledve előkerülnek a jól bevált süteményes receptek, a karácsonyi nagybevásárlás alkalmával pedig sokak kosarába kerül sütőmargarin is. Lássuk legújabb terméktesztünkre készülve milyen sütőmargarin kínálattal találkoztunk a boltok polcain.

Mint minden Szupermenta termékteszt esetében, így a sütőmargarin termékkör átfogó vizsgálatát is célirányos „polcfelmérés” előzte meg. A teszt keretében végül 20 terméket vizsgáltunk.

  • Kiszerelés

A legjellemzőbb, 250 grammos mellett megjelentek a piacon a nagyobb, 500 grammos, sőt az 1 kg-os kiszerelésű sütőmargarinok is, bár utóbbival főként a nagykereskedelmi áruházak polcain találkoztunk.

  • Zsírtartalom

Zsírtartalom alapján a margarinok több csoportba sorolhatóak, ez határozza meg a megnevezésüket.

A polcfelméréskor a forgalomban lévők közül volt olyan termék, amely a háromnegyed-zsíros margarinok kategóriájába tartozott. Ezeknek a zsírtartalma legalább 60%, és legfeljebb 62%. A kínálatban ennél valamivel kevesebb olyan terméket találtunk, ami 79-80% zsírtartalommal rendelkezett. A legtöbb sütőmargarin

70% zsírtartalmú volt, de akadt közöttük 72% zsírtartalmú is.

A margarin szabályozásáról, valamint egyes típusairól korábbi cikkünkben olvashat.

Ez is érdekelheti

  • Ízesítés

A natúr, ízesítés nélküli termékeken túl már megtalálhatóak a piacon ízesített – pl.: vaj, vanília ízű – sütőmargarinok is.

  • Mentes-kérdés

A margarinok tartalmazhatnak tejet és/vagy abból készült terméket. A vizsgált margarinok között ugyanakkor csak egy terméken tüntettek fel az összetevők között tejszármazékot, a savóport. A többi margarin nem tartalmazott hozzáadott tejet, vagy tejszármazékot. Ma már e termékkörben is elérhetőek a laktózmentes változatok. Az allergén összetevőkről tájékozódhatunk a termékek csomagolásáról, ami elsősorban az intoleranciában vagy allergiában szenvedők számára rendkívül fontos.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk