Image default

Süssünk, de okosan

A sütőmargarinok jelölési hibái

A Szupermenta sütőmargarin tesztje jónéhány hiányosságot felfedett a sütőmargarinok csomagolásán jelölt információkról.

Európai uniós jelölés rendelet írja elő a termékek csomagolásán feltüntetendő kötelező információkat. Ezek között szerepel például az összetevők tételes felsorolása, vagy a megfelelő formátumú tápértékjelölés is.

A jelölés ellenőrzéséhez a késztermékre vonatkozó, valamint az egyes alapanyagok termékspecifikációit kértük be, amelyek figyelembevételével, és a vonatkozó jogszabályok felhasználásával megvizsgáltuk, hogy a terméken szereplő feliratok megfelelnek-e az előírásoknak.

Tudta -e?

Termékspecifikációnak nevezzük azt a gyártó által kiállított dokumentumot, amely tartalmazza a termékre vonatkozó adatokat, így például a termék összetételét tartalmazó információkat és minőségi paramétereket, a mikrobiológiai tisztaságról szóló követelményeket, illetve egyéb termékre jellemző adatokat.

Ez is érdekelheti

Három termék esetében a termék neve miatt indult hatósági eljárás. A margarinok kereskedelmi megnevezése nem felelt meg a hatályos uniós előírásnak. A „Kenhető zsír” illetve „Kenhető zsír” elnevezést helytelenül használták a terméken, mert a rendelet szerint a vizsgált termékek esetében a „70 % zsírtartalmú margarin” megnevezés lenne helyes.

Egy terméknél kis mennyiségben kimutatható volt a kálium-szorbát annak ellenére, hogy csomagolásán nem tüntették fel ezt a tartósítószert összetevőként.

Egy esetben a termék csomagolásán az alábbi összetevőket jelölték: „zsír keverék: Növényi zsírok, növényi olajok (pálma, repce, kókusz, szója, napraforgó)”, azonban a bekért gyártási dokumentáció alapján a termék nem tartalmazott kókusz és szója olajokat.

Három terméknél a minőség megőrzési idő formátumát kifogásoltuk, mert a csomagolásokon a „Minőségét megőrzi (nap/hó/év) lásd a csomagoláson”, a „Lejárati időt lásd a csomagoláson”, valamint a „Szavatossági idő: lásd a csomagoláson” jelölés nem megfelelő. A jelölési rendelet szerint a „Minőségét megőrzi:…” kifejezést kell kiegészíteni a dátummal, vagy utalással arra, hogy hol található pontosan a dátum a csomagoláson.

Az adalékanyagok megnevezése két termék csomagolásán helytelenül szerepelt. Az „emulgeálószerek: mono-és digliceridjei, lecitin, citromsav mono-és digliceridjei”, „sav: citromsav”, valamint a „zsírsavak mono-és diglicerid” kifejezések helyett a jelölési rendeletnek megfelelően az élelmiszer-adalékanyagokat az adott csoport nevével kell megjelölni, saját nevükkel vagy adott esetben E-számukkal kiegészítve. Ennek megfelelően az „étkezési sav: citromsav” valamint az „emulgeálószerek: zsírsavak mono- és digliceridjei, zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észterei” kifejezések használata a megfelelő.

A tápértékjelölésben kisebb hibákat négy margarinnál találtunk.

A vizsgált 20 margarin közül összesen 9 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési rendelet előírásainak. A jelölési hiányosságok javítására a felelős vállalkozóknak intézkedési tervet kell benyújtaniuk.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk