Image default

A legkedveltebb sütőmargarinok

A sütőmargarinok hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi teszt. Kíváncsi, mely termékek léphettek fel a dobogóra? Cikkünkből kiderül!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve vásárlói döntést befolyásoló szempontokkal is kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Fontos, hogy szakértő bírálók és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben, amelynek köszönhetően egy általános képet kaphatunk. Az eredmények természetesen a kóstoláson részt vett szakértő-laikus csoport ízlését és véleményét tükrözik.

Magában vagy tésztában?

Mivel a margarin tulajdonképpen alapanyag, és önmagában ritkán fogyasztjuk, sokat gondolkodtunk azon hogyan is lehetne megfelelően értékelni ezeket a termékeket. A hivatalos érzékszervi bírálatok magát a terméket nézve-szagolva-ízlelve folynak. A termékek fejlesztésekor más, egyéb bírálati formák is előkerülhetnek, mint például egy sütési teszt.

Egy margarinnál igencsak meghatározó szempont, hogy végül milyen lesz tőle a tészta állaga, illata, íze. Ez viszont a margarin mellett számos változó tényezőtől is függ a liszttől kezdve, a különböző méretű tojásokon át egészen a sütési hőfokig.

Ha már sütőmargarin teszt, próbára tettük bátor kóstolóinkat. Végül úgy döntöttünk, hogy követjük az érzékszervi bírálatok során alkalmazandó módszert, és magát a margarinokat értékelték tesztelőink.

Egy aprócska kísérletet viszont mi is végeztünk a legalacsonyabb és legmagasabb zsírtartalmú margarinnal, hátha felfedezünk némi különbséget. Megfigyeltük, hogy tésztakészítési szempontból hogyan lehet dolgozni egyikkel-másikkal, valamint, hogy hőre hogyan változik a magasabb és alacsonyabb víztartalmú zsiradék.

Ha kíváncsi a kísérletet bemutató videónkra, kattintson tovább! 

Ez is érdekelheti

A kedveltségi teszt

A résztvevők a megszokott módon „vak-kóstolásos” módszerrel pontozták a termékeket, azaz nem tudták, mely sorszám melyik márkát takarja. Ezúttal 20 különböző speciális ízesítéssel nem rendelkező sütőmargarint értékeltek.

A résztvevők 4 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a sütőmargarinokat: külső megjelenés, állomány, illat és íz.

Milyen tulajdonságokat kereshetünk egy sütőmargarinban?
  • Külső megjelenését tekintve jellegzetesen tompa fényű, sárgásfehér vagy világossárga színű valamint mentes a foltosodástól és a márványosodástól.
  • A sütőmargarin állománya ideális esetben félkemény, de plasztikus, csomósodásmentes.
  • Illata kellemesen savanykás, jellegzetesen aromás, tiszta, idegen szagtól mentes.
  • Íze jellegzetesen zamatos, kellemesen savanykás, harmonikus ugyanakkor mentes az avasodástól és a keserű mellékíztől.

A kedveltségi rangsorból 1 terméket kizártunk, mivel nem jelölték annak szorbinsav tartalmát.

A kedveltségi vizsgálat eredményei

A sütőmargarinok külső megjelenésének valamint az állományának értékelése során a legmagasabb pontszámot a Lira 70% zsírtartalmú margarin kapta. A legjobbnak ítélt termék illat szempontjából a Rama Laktózmentes 72% zsírtartalmú margarin lett.

A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a sütőmargarinok íze, melynek értékelése során szintén a Líra 70% zsírtartalmú margarin diadalmaskodott. Kóstolóink következetességét bizonyítva a termék az összesített értékelésben is a dobogó legfelső fokára állhatott, 49,2 ponttal.

A második helyen a Rama Laktózmentes 72% zsírtartalmú margarin végzett, 49,1 ponttal, míg a dobogó harmadik fokára a Liga Laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin léphetett fel, 47,0 ponttal.

sütőmargarin eredmények

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk