Image default

Macskaeledel típusok

Macskaeledelek széles kínálatával találkozhatunk a boltok polcain, melyeket többféleképpen is csoportosíthatunk. Cikkünkben most a főbb típusokat mutatjuk be!

Nedves- vagy szárazeledel?

A tápok folyadéktartalmától függően beszélhetünk nedves, félnedves vagy szárazeledelről. Az általunk vizsgált szárazeledelek nedvességtartalma átlagosan 6-8%, míg a nedves tápok akár 70% víztartalommal is rendelkezhetnek.

A boltok polcain nedves eledelekkel általában konzerv vagy tasakos, száraz tápokkal pedig zsákos kiszerelés formájában találkozhatunk. A félnedves tápok szintén alacsony nedvességtartalommal rendelkeznek. Ide sorolhatjuk a különféle jutalomfalatokat vagy kolbászformába töltött eledeleket.

Ez is érdekelheti

Érdemes tudni, hogy macskák folyadékigénye egyaránt függ a környezeti tényezőktől, az állat élettani állapotától, valamint az elfogyasztott táplálék víztartalmától. Mindezek függvényében kedvencünk úgy tudja vízszükségletét a legjobban fedezni, ha korlátlanul fogyaszthat friss ivóvizet. Nagy melegben és száraz táppal történő etetésnél különösen figyeljünk erre.

Teljes értékű, kiegészítő vagy diétás készítmény?

Beltartalmi jellemzőik alapján a kereskedelemben kapható tápok között megkülönböztethetünk teljes értékű, kiegészítő és diétás készítményeket.

Mitől minőségi a macskatáp? Cikkünkből kiderül!

A teljes értékű eledelek víztartalomtól függetlenül tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, amelyekre az adott életkorú, egészségi állapotú macskának szüksége lehet. Ha kedvencünk számára ilyen tápot választunk, egyéb táplálék (pl.: kenyér, tészta, húsfélék) vagy kiegészítő anyag (pl.: vitaminok, ásványi anyagok) hozzákeverésére nincs szükség.

Az egyes ásványi anyag- és vitaminkészítmények, jutalomfalatok és csemegék mind-mind a kiegészítő tápok csoportját népesítik. Fontos! Ha macskánkat teljes értékű macskatáppal etetjük, a kiegészítő tápok kiválasztása előtt mindenképpen forduljunk állatorvoshoz!

Diétás készítményekre a beteg vagy speciális élettani állapotú (pl.: kölyök, vemhes, idősödő) macskának lehet szüksége. Ezek többnyire teljes értékű eledelnek készülnek, de felhasználás előtt állatorvos véleményének kikérése javasolt!

Forrás: Fodor Kinga: Mit egyen a macskám?

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk