Rendhagyó szemrevételezés
Húsvét előtt egy szezonális, ünnepi termék, a sonka került a Szupermenta asztalára. A járványügyi helyzetre való tekintettel ezúttal elmaradt a megszokott kedveltségi vizsgálatunk, így rendhagyó tesztet végeztünk. Részletekért olvassa el cikkünket!
A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva vásárlói döntést befolyásoló szempontokkal is kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.
A Szupermenta termékteszten a jelenlegi szükséghelyzetre való tekintettel a szokásos kedveltségi rendezvény elmaradt, így főtt állapotban íztesztnek nem vethettük alá a termékeket. Helyette olyan érzékszervi jellemzőkre fókuszáltunk, amelyek a vásárlás során segítséget adhatnak a sonkák választásában.
Ezek a termék alakja, mérete, színe, állománya, illetve bizonyos termékeknél a metszéslap is jól kivehető a zárt csomagolásban.
A termékeket miután kibontottuk, nyers állapotban megfigyeltük állományukat, hogy nem beszáradtak, elpuhultak-e, és figyelmet fordítottunk felületükre is, hogy kellően tiszták, nem nyálkásak-e.
Minden terméknél 4 fő értékelési szempontot figyeltünk meg: alak-méret, szín-metszéslap, állomány, illat. Győztest ezúttal nem hirdettünk, de lássuk, melyik sonka hogyan szerepelt ezen a rendhagyó értékelésen.
A termékeket márkanév, előállítók neve szerint, ABC sorrendben vesszük végig. Elsőként a hagyományosan pácolt, majd a gyorspácolású termékek leírása olvasható.
Ez is érdekelheti
Persze jól tudjuk, hogy ezek a sonkák főtt állapotban kerülnek az ünnepi asztalra. Íme egy kis leírás, hogy milyen érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik egy jó főtt „húsvéti sonka”?
- A főtt sonka nem lehet beszáradt, kemény vagy elpuhult.
- Főzés után jól átfőtt, rágáskor könnyen rágható, omlós, nem rágós.
- Megfelelően szaftos, nem túl száraz, nem túl zsíros.
- Könnyen szeletelhető, nem széteső.
- Illatában és ízében a hús, a só és füstölt terméknél a füst illata harmonikusan érződik, megfelelően sós.
Hagyományos pácolással készült sonkák
Bogádi Szívsonka
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 600 EK
- Alak, méret
Darabolt termék. Felülete tiszta, a csomagolásban levet nem ereszt. A bőrös részen szőr nem található.
- Szín, metszéslap
A külső felülete a szalonnarészen sárgásbarna a húsrészen barnás-bordós színű.
A metszéslapon a vékony szalonnaréteg hófehér színű, a hús élénk bordó színű, kékes-szivárványos fényű. A szalonnaréteg vékony, a húsrész zsiradék csíkokkal hajszálvékonyan csíkozott, egy-két vastagabb csík osztja mozaikosra.
- Állomány
Rugalmasan tömör, nehezebben szeletelhető, de nem széteső. A csekély mennyiségű szalonnarészt ellensúlyozza a húsrészt csíkozó zsiradék, ami a húsrészt lazítja.
- Illat
A hús, a só és a füst illata harmonikusan érződik.
Fehérpecsenye Kft. – Nyers- füstölt darabolt comb – hagyományos
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 808 EK
- Alak, méret
A termék darabolt. Tiszta felületű, a csomagolásban minimális levet ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
Külső felülete a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordós színű, kékes árnyalatú.
A metszéslapon a vékony szalonnaréteg az oldalsó részen található, hófehér. A hús élénk bordó, kékes fényű. A húsrész zsiradék csíkokkal enyhén márványozott.
- Állomány
Rugalmasan tömör állományú. A húsrész keményebb, nehezebben szeletelhető.
- Illat
A füstölés illata erősebben érezhető, a felületen szúrós.
Gazda – Füstölt kötözött sonka -hagyományos
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 1134 EK
- Alak, méret
A termék kötözött. Tiszta felületű, megfelelően formázott, a kötözés nem sérült, szoros. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
A sonka külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen bordós árnyalatú.
A metszéslapon a húsrész bordó, a szalonnarész hófehér színű. A húsrészen 1- 2 db vastagabb szalonnaréteg húzódik végig, hajszálvékonyan zsiradéktól márványozott.
- Állomány
Rugalmasan tömör, jól szeletelhető, nem széteső. A hús-szalonnarész aránya megfelelő, túlnyomóan húsos.
- Illat
Illata kevésbé tiszta, a csomagolóanyagra emlékeztető.
Gazdag – Füstölt darabolt sonka
Csomagolás típusa: előállítás helyén/hentesüzletben mintázott, csomagolás nélküli termék
Azonosító jelölés: HU-223-FE-0041-001
- Alak, méret
A darabolt termék felületén néhány, fekete koromra emlékeztető szemcsedarab látható. A bőrös részen szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
A sonka külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen bordós árnyalatú.
A metszéslapon a vékony szalonnaréteg hófehér színű. a húsrész mozaikos képet mutat. A szalonnaréteg kifejezetten vékony, a húsrész zsiradék csíkokat nem tartalmaz.
- Állomány
Rugalmasan tömör állományú. A húsrészen keményebb, nehezebben vágható.
- Illat
Nyers hús illata dominál, a füstölés illata kevésbé érződik.
Gyulahús – Füstölt darabolt sonka
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 915 EK
- Alak, méret
A termék darabolt, tiszta felületű. Megjelenése a fajtára jellemző. Bőrös termék, a bőrös részen szőrt nem tartalmaz. A csomagolásban léeresztés nem látható.
- Szín, metszéslap
Külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen barnás-bordós színű. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér színű, a hús mélybordó. A húsrészen egy vastagabb (3-5 mm) szalonnarész húzódik át, a metszésfelületen a szalonnarész 1,5-3,5 cm-es.
- Állomány
A sonka állománya rugalmasan tömör, nyomásra nem ereszt levet. A hús és szalonna aránya megfelelő.
- Illat
A hús, a só és a füst illata harmonikusan érződik.
Hajdúhús – Füstölt nyers kötözött comb
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 514 EK
- Alak, méret
A termék kötözött. Felülete tiszta, a csomagolásban levet nem ereszt. Megfelelően formázott, bőrös. A kötözés nem sérült, szoros. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
Külső felületén a szalonnarész világosabb, a húsrész bordós színű. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér, a hús bordó árnyalatú. A szalonnarész a húsrész alatt vékonyan húzódik. A húsrész alig márványozott.
- Állomány
Rugalmasan tömör, jól szeletelhető, nem esik szét. A hús és szalonnarész aránya megfelelő, túlnyomóan húsos.
- Illat
Utólag egy, a nyálkahártyát irritáló, a füstöléshez köthető illat érződik.
Hentes Mester – Hartai Törpe sonka
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 895 EK
- Alak, méret
Darabolt termék. Levet nem ereszt, tiszta felületű. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
A sonka külső felületén kékes-szürkés fényű. Külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrész barnás-bordós színű. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér, a hús világosabb, széle felé sötétebb bordó. A szalonnaréteg a húsrész alatt vékonyan húzódik végig, a húsrészen 2-3 db (2 mm-es) szalonnacsikkal és hajszálvékony csíkokkal márványozott.
- Állomány
A termék jól szeletelhető, nem széteső, rugalmas. A hús-szalonna arány megfelelő, túlnyomóan húsos.
- Illat
A füstölés illata erősen, a felületen szúrósan érződik.
Pápai Mestersonka Excelsior – Diósonka
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt, külső csomagolásként szövetzsákban tárolt termék
Azonosító jelölés: HU 6 EK
- Alak, méret
A termék darabolt. Felületén szalonnaréteg vagy bőrös rész nem látható. A csomagolásban levet nem ereszt.
- Szín, metszéslap
Külső felületén barnás-bordós árnyalatú. A metszéslapon a húsrész mélybordó-élénkbordó színű, szalonnaréteg nem látható. A húsrész nem márványozott.
- Állomány
Tömörebb, de rugalmas állományú. Nehezebben szeletelhető, de nem széteső. A szalonnaréteg hiánya miatt, szinte színtiszta húsréteg alkotja.
- Illat
Édeskés illatú, a hús és só illata mellett a füst illat kevésbé érezhető.
Pick Békebeli – füstölt sonka
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 61 EK
- Alak, méret
Darabolt termék. Felülete tiszta, levet nem ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
Külső felületén a húsrész barnás-bordó színű, szalonnarészén sárgásbarna. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér, a hús mélybordó. A szalonnarész a húsrész alatt, vékonyan húzódik végig, a húsrész alig márványozott.
- Állomány
Rugalmasan tömör állományú, szeleteléskor nem esik szét. Túlnyomóan húsos, a hús-szalonnarész aránya megfelelő.
- Illat
Illatában a hús, a só és a füst illata harmonikusan érezhető.
Privát Hús – házi, füstölt, érlelt, darabolt, nyers combsonka
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 354 EK
- Alak, méret
A termék fajtára jellemző megjelenésű, bőrös. Darabolt termék. Felülete tiszta, a bőrös rész szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
Külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrész barnás-bordós árnyalatú. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér színű, a hús mélybordó.
A húsrészen egy vastagabb szalonnarész húzódik végig, azt két részre osztva. A metszésfelületen a szalonnaréteg 1,5-1,8 cm vastagságú.
- Állomány
Rugalmasan tömör állományú. Jól szeletelhető, nem széteső. A hús-szalonna arány egyensúlyban van.
- Illat
A nyers hús illata dominál. a füstölés illata kevésbé érvényesül.
Rexus Régimódi – Füstölt sonka hálóban
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 452 EK
- Alak, méret
Megfelelően formázott, kötözött termék. Tiszta felületű, a csomagolásban kis mennyiségű levet ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz, a kötözés nem sérült, szoros.
- Szín, metszéslap
Külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen barnás-bordó színű. A metszéslapon a húsrész világos bordó, a szalonnarész hófehér. A húsrészen egy vastagabb kötőszöveti rész húzódik végig. A szalonnaréteg 0,5-2 cm vastagságú, lemezes szerkezetű, héjszerűen öleli körbe a húsrészt.
- Állomány
Laza állományú. Szeleteléskor a szelet hártyás, szétnyíló. A szalonnaréteg elpuhult. Levet nyomásra nem ereszt.
- Illat
Illata nem tiszta, kissé savanykás szag érződik.
Tauris – Hagyományos füstölt comb
Csomagolás típusa: légáteresztő fólia
Azonosító jelölés: SK 8106 ES
- Alak, méret
A termék darabolt, bőrös, légáteresztő fóliába csomagolt. A csomagolásban levet nem ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
Külső felülete a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordó. Felületén mogyoróbarna morzsaszerű szórás látható. A metszéslapon a vékony szalonnaréteg sárgásfehér színű. A szelet sarkainál a szalonnaréteg maximum 1 cm-es.
- Állomány
Rugalmasan tömör, jól szeletelhető, nem széteső. A csekély mennyiségű szalonnarészt ellensúlyozza a húsrészt márványozó zsiradék.
- Illat
Karakteres, telt illatú, a hús, a só és a füst illata harmonikusan érződik.
Tesco – Füstölt sonka
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 61 EK
- Alak, méret
A termék darabolt, bőrös. A csomagolásban minimális levet ereszt. A bőrös rész kis felületen szőrt tartalmaz.
- Szín, metszéslap
Külső felülete a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordó. A bőrrel fedett szalonnarész 2 cm vastag, hófehér. A metszéslapon a szalonnaréteg felett 4-5 cm-es márványozott húsrész található, felette 0,5 cm-es hófehér szalonnaréteggel.
- Állomány
Rugalmasan tömör, jól szeletelhető, nem széteső. A hús és szalonnarész aránya megfelelő, a szalonnás rész összességében nagyobb.
- Illat
A hús, a só és a füstölt illat mellett enyhe savanykás szag is érezhető.
Tóalmási – Füstölt Házisonka
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 556 EK
- Alak, méret
A termék darabolt, bőrös. Felülete tiszta, a csomagolásban levet nem ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
Külső felülete a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordó árnyalatú. A szalonnás rész külső felülete szürkés fényű. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér, a hús világosabb bordó. A húsrészen 2-3 vékony szalonnacsík húzódik, többi részén hajszálvékony csíkokkal márványozott.
- Állomány
Rugalmasan tömör, a szalonnarész kissé puhább. Jól szeletelhető, nem esik szét. A hús és szalonnarész aránya kiegyenlített.
- Illat
Karakteres illatú, a hús, a só és a füst illata harmonikusan érződik.
Gyorspácolt sonkák
Babati és Társa Kft. Füstölt, nyers darabolt comb
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 504 EK
- Alak, méret
A termék darabolt. A csomagolásban minimális levet ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
A sonka külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrész barnás-bordó színű. Metszéslapján a hús fakó, bordó színű. A szalonnaréteg vastagabb, folyamatosan beleolvad a húsrészbe. A metszésfelületen a szalonnarész 2-3 cm vastagságú.
- Állomány
Tömörebb állományú, nehezen szeletelhető, de nem széteső. A húsrész szárazabb, keményebb. A szalonnarész aránya nagyobb a húsrésznél.
- Illat
Illata kevésbé étvágygerjesztő. Utólag egy, a nyálkahártyát irritáló, a füstöléshez köthető illat érződik.
Konkoly Hús – Füstölt darabolt bőrnélküli comb
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 779 EK
- Alak, méret
Darabolt, bőrnélküli termék. A csomagolásban minimális levet ereszt, felülete tiszta.
- Szín, metszéslap
Külső felülete barnás – bordó színű, a szalonnaréteg sárgásbarna. A metszéslapon összefüggő szalonnarész nem látható. A húsrész nem márványozott.
- Állomány
Tömörebb, de rugalmas állományú. Nehezebben szeletelhető, a hártyás részeknél a szeletek szétesők, elvállók. A szalonnaréteg hiánya miatt, szinte színtiszta húsréteg alkotja.
- Illat
A hús, a só és a füst illata is érződik, de a füstölésre visszavezethető kevésbé tiszta illat is érezhető.
Nagykun-Hús – Füstölt darabolt comb
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 452 EK
- Alak, méret
Tiszta felületű, darabolt termék. A csomagolásban minimális levet ereszt.
- Szín, metszéslap
A szalonnaréteg a felületen sárgásbarna, a bőrhöz közel rózsaszínes árnyalatú, a hús bordó színű. A szalonnarész a húsrész alatt húzódik végig körülbelül 1,5 cm vastagságban. A húsrész vékony zsiradékcsíkokkal egyenletesen márványozott.
- Állomány
Kevésbé tömör, nyers húsra jellemzően inkább elterülő. Nehezen szeletelhető, de nem széteső. A hús-szalonnarész aránya megfelelő. A bőrös rész nyersbőr jellegű, puha, rugalmas.
- Illat
A nyers hús illata dominál, a füstölés illata kevésbé érződik.
Nagykun-Hús – Füstölt kötözött sertés comb
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 452 EK
- Alak, méret
A termék kötözött. Felülete tiszta, a kötözés nem sérült, szoros. Megfelelően formázott, bőrös, a csomagolásban közepes mennyiségű levet ereszt.
- Szín, metszéslap
Külső felülete összességében világosabb árnyalatú, a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordó árnyalatú. A combot héjszerűen fogja körbe a ráfordított bőrös rész.
A metszésfelületen a szalonnarész 1,5-2 cm vastagságú, ami héjszerűen leválik a húsrészről.
- Állomány
Laza állományú, a hús vágáskor mozaikosan szétnyílik. Levet nyomásra sem ereszt.
- Illat
Kevésbé füstölt illatú, a hús és a só illata harmonikusan érződik.
Pápai Mestersonka – füstölt, kötözött comb
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 6 EK
- Alak, méret
A kötözött termék felülete tiszta. Megfelelően formázott, bőrös termék, mely a csomagolásban minimális levet ereszt. A kötözés nem sérült, a bőrös részen szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
A sonka külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen sötétbordó. Metszéslapján a szalonnaréteg hófehér, a hús mélybordó színű. A szalonnarész a bőrös résszel párhuzamosan 2-3 mm-es csíkban rózsaszínes. A szalonnarész a húsrész alatt húzódik végig, a húsrész minimálisan márványozott. Vastagsága körülbelül 2 cm.
- Állomány
Rugalmasan tömör állományú. Jól szeletelhető, nem széteső. Nyomásra nem ereszt levet. A hús-szalonnarész arány megfelelő, összességében inkább húsosnak mondható.
- Illat
Illata kevésbé füstös, a hús és só illat harmonikusan érződik.
Privát Hús – Füstölt kötözött nyers comb sonka
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 354 EK
- Alak, méret
A termék kötözött. Megfelelően formázott, tiszta felületű. A csomagolásban nagy mennyiségű levet ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz, a kötözés nem sérült, szoros.
- Szín, metszéslap
Felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen barnás-bordó árnyalatú.
A metszéslapon a húsrész világos bordó, külső széle felé sötétebb. A húsrész több darabból áll, amit eltérő vastagságú kötőszövetes rész köt össze. A szalonnaréteg 2 cm-es, lemezes szerkezetű.
- Állomány
Laza állományú. A húsrész több darabból áll, szeleteléskor mozaikszerűen szétnyílik. Levet nyomásra nem ereszt.
- Illat
Parizerre, főtt-füstölt húspépre emlékeztető illatú.
Victus Hagyományos falusi – Füstölt sonka darabolt – gyorspácolt
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 1037 EK
- Alak, méret
A termék darabolt. Felületén nagyobb kötőszöveti-zsiradék darab található. Fajtára jellemző megjelenésű, a csomagolásban levet ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.
- Szín, metszéslap
Külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrész barnás-bordós árnyalatú. A metszéslapon a húsrész világos bordó színű, a szalonnarész hófehér, a bőrös rész felé enyhén rózsaszínes árnyalattal. A metszésfelületen a szalonnarész vastagabb.
- Állomány
A húsos rész a kocsonyás kötőszöveti csíkoknak köszönhetően lazább szerkezetű, vágás során szétnyíló. A hús-szalonna aránya megfelelő.
- Illat
Kevésbé füstölt illatú, enyhén kesernyés illat is érezhető.
Zádor – nyers, kötözött sonka
Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék
Azonosító jelölés: HU 559 EK
- Alak, méret
A termék kötözött. Felületén néhány fekete, koromra emlékeztető szemcsedarab található. Bőr nélkül készült, megfelelően formázott, a csomagolásban minimális mennyiségű levet ereszt. A kötözés szoros, nem sérült.
- Szín, metszéslap
Színe a felületen a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordós-vörösesbarna. A metszéslapon világos bordó-rózsaszínes árnyalatú. A húsrész mozaikos, kocsonyás szalonnás-kötőszövetes rész márványozza különböző vastagságban. Elkülönült szalonnarész nem látható.
- Állomány
A húsrész puhább, a kötőszöveti rész rezgős állományú. Jól szeletelhető, vágáskor nem esik szét.
- Illat
Parizerre, főtt-füstölt húspépre emlékeztető illatú.