Image default

Terítéken a sonkák!

Rendhagyó szemrevételezés

Húsvét előtt egy szezonális, ünnepi termék, a sonka került a Szupermenta asztalára. A járványügyi helyzetre való tekintettel ezúttal elmaradt a megszokott kedveltségi vizsgálatunk, így rendhagyó tesztet végeztünk. Részletekért olvassa el cikkünket!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva vásárlói döntést befolyásoló szempontokkal is kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A Szupermenta termékteszten a jelenlegi szükséghelyzetre való tekintettel a szokásos kedveltségi rendezvény elmaradt, így főtt állapotban íztesztnek nem vethettük alá a termékeket. Helyette olyan érzékszervi jellemzőkre fókuszáltunk, amelyek a vásárlás során segítséget adhatnak a sonkák választásában.

Ezek a termék alakja, mérete, színe, állománya, illetve bizonyos termékeknél a metszéslap is jól kivehető a zárt csomagolásban.

A termékeket miután kibontottuk, nyers állapotban megfigyeltük állományukat, hogy nem beszáradtak, elpuhultak-e, és figyelmet fordítottunk felületükre is, hogy kellően tiszták, nem nyálkásak-e.

Minden terméknél 4 fő értékelési szempontot figyeltünk meg: alak-méret, szín-metszéslap, állomány, illat. Győztest ezúttal nem hirdettünk, de lássuk, melyik sonka hogyan szerepelt ezen a rendhagyó értékelésen.

A termékeket márkanév, előállítók neve szerint, ABC sorrendben vesszük végig. Elsőként a hagyományosan pácolt, majd a gyorspácolású termékek leírása olvasható.

Ez is érdekelheti

Persze jól tudjuk, hogy ezek a sonkák főtt állapotban kerülnek az ünnepi asztalra. Íme egy kis leírás, hogy milyen érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik egy jó főtt „húsvéti sonka”?
- A főtt sonka nem lehet beszáradt, kemény vagy elpuhult.
- Főzés után jól átfőtt, rágáskor könnyen rágható, omlós, nem rágós.
- Megfelelően szaftos, nem túl száraz, nem túl zsíros.
- Könnyen szeletelhető, nem széteső.
- Illatában és ízében a hús, a só és füstölt terméknél a füst illata harmonikusan érződik, megfelelően sós.

sonka
Hagyományos pácolással készült sonkák
Bogádi Szívsonka

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 600 EK

Bogádi

  • Alak, méret

Darabolt termék. Felülete tiszta, a csomagolásban levet nem ereszt. A bőrös részen szőr nem található.

  • Szín, metszéslap

A külső felülete a szalonnarészen sárgásbarna a húsrészen barnás-bordós színű.

A metszéslapon a vékony szalonnaréteg hófehér színű, a hús élénk bordó színű, kékes-szivárványos fényű. A szalonnaréteg vékony, a húsrész zsiradék csíkokkal hajszálvékonyan csíkozott, egy-két vastagabb csík osztja mozaikosra.

  • Állomány

Rugalmasan tömör, nehezebben szeletelhető, de nem széteső. A csekély mennyiségű szalonnarészt ellensúlyozza a húsrészt csíkozó zsiradék, ami a húsrészt lazítja.

  • Illat

A hús, a só és a füst illata harmonikusan érződik.

 

Fehérpecsenye Kft.  – Nyers- füstölt darabolt comb – hagyományos

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 808 EK

sonka

  • Alak, méret

A termék darabolt. Tiszta felületű, a csomagolásban minimális levet ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

Külső felülete a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordós színű, kékes árnyalatú.

A metszéslapon a vékony szalonnaréteg az oldalsó részen található, hófehér. A hús élénk bordó, kékes fényű. A húsrész zsiradék csíkokkal enyhén márványozott.

  • Állomány

Rugalmasan tömör állományú. A húsrész keményebb, nehezebben szeletelhető.

  • Illat

A füstölés illata erősebben érezhető, a felületen szúrós.

 

Gazda – Füstölt kötözött sonka -hagyományos

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 1134 EK

sonk

  • Alak, méret

A termék kötözött. Tiszta felületű, megfelelően formázott, a kötözés nem sérült, szoros. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

A sonka külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen bordós árnyalatú.

A metszéslapon a húsrész bordó, a szalonnarész hófehér színű. A húsrészen 1- 2 db vastagabb szalonnaréteg húzódik végig, hajszálvékonyan zsiradéktól márványozott.

  • Állomány

Rugalmasan tömör, jól szeletelhető, nem széteső. A hús-szalonnarész aránya megfelelő, túlnyomóan húsos.

  • Illat

Illata kevésbé tiszta, a csomagolóanyagra emlékeztető.

 

Gazdag – Füstölt darabolt sonka

Csomagolás típusa: előállítás helyén/hentesüzletben mintázott, csomagolás nélküli termék

Azonosító jelölés: HU-223-FE-0041-001

sonka

  • Alak, méret

A darabolt termék felületén néhány, fekete koromra emlékeztető szemcsedarab látható. A bőrös részen szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

A sonka külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen bordós árnyalatú.

A metszéslapon a vékony szalonnaréteg hófehér színű. a húsrész mozaikos képet mutat.  A szalonnaréteg kifejezetten vékony, a húsrész zsiradék csíkokat nem tartalmaz.

  • Állomány

Rugalmasan tömör állományú. A húsrészen keményebb, nehezebben vágható.

  • Illat

Nyers hús illata dominál, a füstölés illata kevésbé érződik.

 

Gyulahús – Füstölt darabolt sonka

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 915 EK

sonka

  • Alak, méret

A termék darabolt, tiszta felületű. Megjelenése a fajtára jellemző. Bőrös termék, a bőrös részen szőrt nem tartalmaz. A csomagolásban léeresztés nem látható.

  • Szín, metszéslap

Külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen barnás-bordós színű. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér színű, a hús mélybordó. A húsrészen egy vastagabb (3-5 mm) szalonnarész húzódik át, a metszésfelületen a szalonnarész 1,5-3,5 cm-es.

  • Állomány

A sonka állománya rugalmasan tömör, nyomásra nem ereszt levet. A hús és szalonna aránya megfelelő.

  • Illat

A hús, a só és a füst illata harmonikusan érződik.

 

Hajdúhús – Füstölt nyers kötözött comb

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 514 EK

  • Alak, méret

A termék kötözött. Felülete tiszta, a csomagolásban levet nem ereszt. Megfelelően formázott, bőrös. A kötözés nem sérült, szoros. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

Külső felületén a szalonnarész világosabb, a húsrész bordós színű. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér, a hús bordó árnyalatú. A szalonnarész a húsrész alatt vékonyan húzódik. A húsrész alig márványozott.

  • Állomány

Rugalmasan tömör, jól szeletelhető, nem esik szét. A hús és szalonnarész aránya megfelelő, túlnyomóan húsos.

  • Illat

Utólag egy, a nyálkahártyát irritáló, a füstöléshez köthető illat érződik.

  

Hentes Mester – Hartai Törpe sonka

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 895 EK

  • Alak, méret

Darabolt termék. Levet nem ereszt, tiszta felületű. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

A sonka külső felületén kékes-szürkés fényű. Külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrész barnás-bordós színű. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér, a hús világosabb, széle felé sötétebb bordó. A szalonnaréteg a húsrész alatt vékonyan húzódik végig, a húsrészen 2-3 db (2 mm-es) szalonnacsikkal és hajszálvékony csíkokkal márványozott.

  • Állomány

A termék jól szeletelhető, nem széteső, rugalmas. A hús-szalonna arány megfelelő, túlnyomóan húsos.

  • Illat

A füstölés illata erősen, a felületen szúrósan érződik.

 

Pápai Mestersonka Excelsior – Diósonka

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt, külső csomagolásként szövetzsákban tárolt termék

Azonosító jelölés: HU 6 EK

  • Alak, méret

A termék darabolt. Felületén szalonnaréteg vagy bőrös rész nem látható. A csomagolásban levet nem ereszt.

  • Szín, metszéslap

Külső felületén barnás-bordós árnyalatú. A metszéslapon a húsrész mélybordó-élénkbordó színű, szalonnaréteg nem látható. A húsrész nem márványozott.

  • Állomány

Tömörebb, de rugalmas állományú. Nehezebben szeletelhető, de nem széteső. A szalonnaréteg hiánya miatt, szinte színtiszta húsréteg alkotja.

  • Illat

Édeskés illatú, a hús és só illata mellett a füst illat kevésbé érezhető.

 

Pick Békebeli – füstölt sonka

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 61 EK

  • Alak, méret

Darabolt termék. Felülete tiszta, levet nem ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

Külső felületén a húsrész barnás-bordó színű, szalonnarészén sárgásbarna. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér, a hús mélybordó. A szalonnarész a húsrész alatt, vékonyan húzódik végig, a húsrész alig márványozott.

  • Állomány

Rugalmasan tömör állományú, szeleteléskor nem esik szét. Túlnyomóan húsos, a hús-szalonnarész aránya megfelelő.

  • Illat

Illatában a hús, a só és a füst illata harmonikusan érezhető.

 

Privát Hús – házi, füstölt, érlelt, darabolt, nyers combsonka

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 354 EK

  • Alak, méret

A termék fajtára jellemző megjelenésű, bőrös. Darabolt termék. Felülete tiszta, a bőrös rész szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

Külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrész barnás-bordós árnyalatú. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér színű, a hús mélybordó.

A húsrészen egy vastagabb szalonnarész húzódik végig, azt két részre osztva. A metszésfelületen a szalonnaréteg 1,5-1,8 cm vastagságú.

  • Állomány

Rugalmasan tömör állományú. Jól szeletelhető, nem széteső. A hús-szalonna arány egyensúlyban van.

  • Illat

A nyers hús illata dominál. a füstölés illata kevésbé érvényesül.

 

Rexus Régimódi – Füstölt sonka hálóban

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 452 EK

  • Alak, méret

Megfelelően formázott, kötözött termék. Tiszta felületű, a csomagolásban kis mennyiségű levet ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz, a kötözés nem sérült, szoros.

  • Szín, metszéslap

Külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen barnás-bordó színű. A metszéslapon a húsrész világos bordó, a szalonnarész hófehér. A húsrészen egy vastagabb kötőszöveti rész húzódik végig. A szalonnaréteg 0,5-2 cm vastagságú, lemezes szerkezetű, héjszerűen öleli körbe a húsrészt.

  • Állomány

Laza állományú. Szeleteléskor a szelet hártyás, szétnyíló. A szalonnaréteg elpuhult. Levet nyomásra nem ereszt.

  • Illat

Illata nem tiszta, kissé savanykás szag érződik.

 

Tauris – Hagyományos füstölt comb

Csomagolás típusa: légáteresztő fólia

Azonosító jelölés: SK 8106 ES

  • Alak, méret

A termék darabolt, bőrös, légáteresztő fóliába csomagolt. A csomagolásban levet nem ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

Külső felülete a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordó. Felületén mogyoróbarna morzsaszerű szórás látható. A metszéslapon a vékony szalonnaréteg sárgásfehér színű. A szelet sarkainál a szalonnaréteg maximum 1 cm-es.

  • Állomány

Rugalmasan tömör, jól szeletelhető, nem széteső. A csekély mennyiségű szalonnarészt ellensúlyozza a húsrészt márványozó zsiradék.

  • Illat

Karakteres, telt illatú, a hús, a só és a füst illata harmonikusan érződik.

 

Tesco – Füstölt sonka

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 61 EK

  • Alak, méret

A termék darabolt, bőrös. A csomagolásban minimális levet ereszt. A bőrös rész kis felületen szőrt tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

Külső felülete a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordó. A bőrrel fedett szalonnarész 2 cm vastag, hófehér. A metszéslapon a szalonnaréteg felett 4-5 cm-es márványozott húsrész található, felette 0,5 cm-es hófehér szalonnaréteggel.

  • Állomány

Rugalmasan tömör, jól szeletelhető, nem széteső. A hús és szalonnarész aránya megfelelő, a szalonnás rész összességében nagyobb.

  • Illat

A hús, a só és a füstölt illat mellett enyhe savanykás szag is érezhető.

 

Tóalmási – Füstölt Házisonka

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 556 EK

  • Alak, méret

A termék darabolt, bőrös. Felülete tiszta, a csomagolásban levet nem ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

Külső felülete a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordó árnyalatú. A szalonnás rész külső felülete szürkés fényű. A metszéslapon a szalonnaréteg hófehér, a hús világosabb bordó. A húsrészen 2-3 vékony szalonnacsík húzódik, többi részén hajszálvékony csíkokkal márványozott.

  • Állomány

Rugalmasan tömör, a szalonnarész kissé puhább. Jól szeletelhető, nem esik szét. A hús és szalonnarész aránya kiegyenlített.

  • Illat

Karakteres illatú, a hús, a só és a füst illata harmonikusan érződik.

 

Gyorspácolt sonkák
Babati és Társa Kft. Füstölt, nyers darabolt comb

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 504 EK

  • Alak, méret

A termék darabolt. A csomagolásban minimális levet ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

A sonka külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrész barnás-bordó színű. Metszéslapján a hús fakó, bordó színű. A szalonnaréteg vastagabb, folyamatosan beleolvad a húsrészbe. A metszésfelületen a szalonnarész 2-3 cm vastagságú.

  • Állomány

Tömörebb állományú, nehezen szeletelhető, de nem széteső. A húsrész szárazabb, keményebb. A szalonnarész aránya nagyobb a húsrésznél.

  • Illat

Illata kevésbé étvágygerjesztő. Utólag egy, a nyálkahártyát irritáló, a füstöléshez köthető illat érződik.

 

Konkoly Hús – Füstölt darabolt bőrnélküli comb

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 779 EK

  • Alak, méret

Darabolt, bőrnélküli termék. A csomagolásban minimális levet ereszt, felülete tiszta.

  • Szín, metszéslap

Külső felülete barnás – bordó színű, a szalonnaréteg sárgásbarna. A metszéslapon összefüggő szalonnarész nem látható. A húsrész nem márványozott.

  • Állomány

Tömörebb, de rugalmas állományú. Nehezebben szeletelhető, a hártyás részeknél a szeletek szétesők, elvállók. A szalonnaréteg hiánya miatt, szinte színtiszta húsréteg alkotja.

  • Illat

A hús, a só és a füst illata is érződik, de a füstölésre visszavezethető kevésbé tiszta illat is érezhető.

 

Nagykun-Hús – Füstölt darabolt comb

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 452 EK

  • Alak, méret

Tiszta felületű, darabolt termék. A csomagolásban minimális levet ereszt.

  • Szín, metszéslap

A szalonnaréteg a felületen sárgásbarna, a bőrhöz közel rózsaszínes árnyalatú, a hús bordó színű. A szalonnarész a húsrész alatt húzódik végig körülbelül 1,5 cm vastagságban. A húsrész vékony zsiradékcsíkokkal egyenletesen márványozott.

  • Állomány

Kevésbé tömör, nyers húsra jellemzően inkább elterülő. Nehezen szeletelhető, de nem széteső. A hús-szalonnarész aránya megfelelő. A bőrös rész nyersbőr jellegű, puha, rugalmas.

  • Illat

A nyers hús illata dominál, a füstölés illata kevésbé érződik.

 

Nagykun-Hús – Füstölt kötözött sertés comb

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 452 EK

  • Alak, méret

A termék kötözött. Felülete tiszta, a kötözés nem sérült, szoros. Megfelelően formázott, bőrös, a csomagolásban közepes mennyiségű levet ereszt.

  • Szín, metszéslap

Külső felülete összességében világosabb árnyalatú, a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordó árnyalatú. A combot héjszerűen fogja körbe a ráfordított bőrös rész.

A metszésfelületen a szalonnarész 1,5-2 cm vastagságú, ami héjszerűen leválik a húsrészről.

  • Állomány

Laza állományú, a hús vágáskor mozaikosan szétnyílik. Levet nyomásra sem ereszt.

  • Illat

Kevésbé füstölt illatú, a hús és a só illata harmonikusan érződik.

 

Pápai Mestersonka – füstölt, kötözött comb

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 6 EK

  • Alak, méret

A kötözött termék felülete tiszta. Megfelelően formázott, bőrös termék, mely a csomagolásban minimális levet ereszt. A kötözés nem sérült, a bőrös részen szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

A sonka külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen sötétbordó. Metszéslapján a szalonnaréteg hófehér, a hús mélybordó színű. A szalonnarész a bőrös résszel párhuzamosan 2-3 mm-es csíkban rózsaszínes. A szalonnarész a húsrész alatt húzódik végig, a húsrész minimálisan márványozott. Vastagsága körülbelül 2 cm.

  • Állomány

Rugalmasan tömör állományú. Jól szeletelhető, nem széteső. Nyomásra nem ereszt levet. A hús-szalonnarész arány megfelelő, összességében inkább húsosnak mondható.

  • Illat

Illata kevésbé füstös, a hús és só illat harmonikusan érződik.

 

Privát Hús – Füstölt kötözött nyers comb sonka

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 354 EK

  • Alak, méret

A termék kötözött. Megfelelően formázott, tiszta felületű. A csomagolásban nagy mennyiségű levet ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz, a kötözés nem sérült, szoros.

  • Szín, metszéslap

Felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrészen barnás-bordó árnyalatú.

A metszéslapon a húsrész világos bordó, külső széle felé sötétebb. A húsrész több darabból áll, amit eltérő vastagságú kötőszövetes rész köt össze. A szalonnaréteg 2 cm-es, lemezes szerkezetű.

  • Állomány

Laza állományú. A húsrész több darabból áll, szeleteléskor mozaikszerűen szétnyílik. Levet nyomásra nem ereszt.

  • Illat

Parizerre, főtt-füstölt húspépre emlékeztető illatú.

 

Victus Hagyományos falusi – Füstölt sonka darabolt – gyorspácolt

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 1037 EK

  • Alak, méret

A termék darabolt. Felületén nagyobb kötőszöveti-zsiradék darab található. Fajtára jellemző megjelenésű, a csomagolásban levet ereszt. A bőrös rész szőrt nem tartalmaz.

  • Szín, metszéslap

Külső felületén a szalonnarész sárgásbarna, a húsrész barnás-bordós árnyalatú. A metszéslapon a húsrész világos bordó színű, a szalonnarész hófehér, a bőrös rész felé enyhén rózsaszínes árnyalattal. A metszésfelületen a szalonnarész vastagabb.

  • Állomány

A húsos rész a kocsonyás kötőszöveti csíkoknak köszönhetően lazább szerkezetű, vágás során szétnyíló. A hús-szalonna aránya megfelelő.

  • Illat

Kevésbé füstölt illatú, enyhén kesernyés illat is érezhető.

 

Zádor – nyers, kötözött sonka

Csomagolás típusa: vákuumcsomagolt termék

Azonosító jelölés: HU 559 EK

  • Alak, méret

A termék kötözött. Felületén néhány fekete, koromra emlékeztető szemcsedarab található. Bőr nélkül készült, megfelelően formázott, a csomagolásban minimális mennyiségű levet ereszt. A kötözés szoros, nem sérült.

  • Szín, metszéslap

Színe a felületen a szalonnarészen sárgásbarna, a húsrészen bordós-vörösesbarna. A metszéslapon világos bordó-rózsaszínes árnyalatú. A húsrész mozaikos, kocsonyás szalonnás-kötőszövetes rész márványozza különböző vastagságban. Elkülönült szalonnarész nem látható.

  • Állomány

A húsrész puhább, a kötőszöveti rész rezgős állományú. Jól szeletelhető, vágáskor nem esik szét.

  • Illat

Parizerre, főtt-füstölt húspépre emlékeztető illatú.

 

A vizsgálatok és a teszt részletes eredményei megtekinthetőek összefoglaló táblázatunkban!
Sonkafőzés szakszerűen élelmiszerbiztonsági tippekkel tálalva – Kattintson! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk