Image default

Tésztabiztonság

Legújabb terméktesztünkön a csigatésztákat vizsgáltuk. Az eredményekkel hamarosan jelentkezünk, de addig is nézzük, milyen problémák adódhatnak a száraztészták termékcsoportjában.

A mikrobiológiai szennyezők

A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült, átfőtt hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról.

Ez is érdekelheti

A tojásos száraztészták esetében a tojás alapanyag miatt természetesen szalmonella vizsgálatot is végeztünk. Ebben a termékkörben a legnagyobb valószínűséggel ugyanis szalmonella szennyezettség fordulhat elő.

A Nébih hivatalos oldalán még többet olvashatnak
a szalmonella okozta megbetegedésekről!

Staphylococcus aureus nevű baktérium élelmiszerben való jelenléte árulkodó az üzemi technológiai-higiéniai fegyelemről, illetve a személyi higiéniai szabályok betartásáról. Ez a kórokozó egészséges emberek bőrén, orrnyálkahártyáján, de székletében is megtalálható, potenciális kórokozó. Az enterotoxin-termelő törzsek ételmérgezést is okozhatnak, így ennek megfelelőségét is laboratóriumi méréssel igazoltuk. Az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyezők megengedhető mértékét egyébként európai uniós és hazai rendelet is szabályozza.

A mikotoxinok

A tészta alapanyagául szolgáló gabonaőrleménnyel különböző toxinok kerülhetnek a késztermékekbe. Ezek az Aspergillus nemzetségbe tartozó penészgomba fajok a gabonafélék gyakori károsítói, melyek méreganyagokat termelhetnek. Az aflatoxinok már kis mennyiségben is mérgezőek, emiatt világszerte, így az Európai Unióban is szigorú szabályozás és ellenőrzés alá esnek.

Csigatészta terméktesztünk eredményeit hamarosan olvashatják itt, a Szupermentán!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk