Image default

A tojástartalom, és ami mögötte van

A boltok polcait szemlélve találkozhatunk egy tojásos, de nyolc tojásos tésztákkal is. Elgondolkodtak már azon, pontosan mennyi tojást jelent egy tojás?

Jól tudjuk, hogy tészta és tészta között is van különbség. Kinek mi számít, a márkanév, a csomagolás, vagy éppen az ár. A tojásos száraztészták esetében valószínűleg a tojástartalom kiemelkedően fontos szempont, ha a minőség szemszögéből közelítünk. „Minél több tojás van benne, annál jobb!” – szokták mondani. Ennél a termékkörnél talán valóban lehet ez a minőség egyik fokmérője.  Nos, akinek ez valóban fontos, biztosan gondolkodott már azon, hogy mivel tojás és tojás között is van különbség, akkor mit jelent a négy tojásos tészta.

Például 4 tojásos száraztésztának nevezhető egy termék, ha a száraztészta 1 kg-jához a felhasznált tojások száma 4. A Magyar Élelmiszerkönyvben pedig azt is pontosan előírják, mi számít 1 tojásnak (tojás = tyúktojás): „A tojástartalom esetében 1 tojásnak a 45 g tömegű héj nélküli tojás, illetve az ezzel egyenértékű tojáskészítmény felel meg.”

A tojásos megnevezés a Magyar Élelmiszerkönyv  szerint egészen pontosan így hangzik:

„Megnevezés: „….” tojásos száraztészta vagy „…”tojásos teljes kiőrlésű száraztészta
A megnevezés tartalmazza:
a) a tojástartalmat a “...... tojásos” kifejezéssel megadva (a kipontozott helyen betűvel
vagy számmal a száraztészta 1 kg-jához felhasznált tojások számát kell feltüntetni);”

Ez is érdekelheti

Érdemes tudni azonban, hogy a késztermékben a tojástartalom esetében az Élelmiszerkönyv viszonylag nagy eltérést enged a feltüntetett értékhez képest. A megengedett legnagyobb negatív eltérés 4 tojásos tészta esetében 20 %, 8 tojásos terméknél 25 % lehet. Ez azt jelenti, hogy a laboratóriumi vizsgálatok során a 4 tojásosként jelölt tészta esetében megfelelő a minimum 3,2 db/kg tojástartalom, a 8 tojásosként jelölt terméknél pedig a minimum 6 db/kg tojástartalom.

A tojástartalom vizsgálata

A tészták tojástartalmának meghatározása a tojás koleszterintartalmának meghatározásán alapszik. A meghatározás elvi alapja, hogy a száraztészta gyártásához felhasznált tojás (vagy ezzel egyenértékű tojáskészítmény) koleszterin tartalma megfelelő kémiai reakcióval olyan kémiai szerkezetté alakítható, amely látható tartományban mérhető. A mért értéket összevetve a tojás tapasztalati úton meghatározott koleszterin tartalmával kiszámítható a tészta tojástartalma.

Számos alkalommal bizonyították már, hogy a tojás koleszterin tartalma széles tartományon belül változik. Ezt befolyásolja a baromfival etetett táp összetétele, a tyúk fajtája, tartásának módja, vagy a tyúk kora. Ezek a körülmények indokolják, hogy a száraztészták tojástartalmára vonatkozó határértékek megállapításakor a szabályozás viszonylag nagy eltérést enged meg a deklarált értékhez képest.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk