Image default

A tojásos száraztészták jelölési hibái

A csigatészták terméktesztjén a vizsgált 33 termék között több probléma is felmerült a jelölés vizsgálatakor.

A jelölés ellenőrzéséhez bekértük az előállítóktól a termékek gyártmánylapját. Fontos, hogy a termék csomagolásán feltüntetett összetevők összhangban legyenek a gyártmánylapon szereplő adatokkal, hogy pontosan tájékoztassák a vásárlókat a termékről.

Tápanyagok jelölése

A 2016. december 13-tól kötelező tápértékjelölésnek tartalmaznia kell az energiatartalmat, a zsír- és telítettzsírsav-tartalmat, szénhidráttartalmat, a cukortartalmat, a fehérjetartalmat, valamint a sótartalmat.

Egy termék csomagolásán a tápértékjelölés hiányos volt, mert a tápértéktáblázatban nem tüntették fel mindegyik kötelező adatot, de jelölési hibának számított, ha az adatokat nem a jogszabálynak megfelelő elnevezéssel, vagy sorrendben tüntették fel.

Tizenegy termék esetében az energiatartalom jelölt értékét hibásan számolták ki. A tápértéktáblázatban a rost mennyiségének feltüntetése nem kötelező, de az energiatartalom számításánál az értékét figyelembe kell venni.

Az energiatartalom értékét kcal és kJ mértékegységben is meg kell adni, de előfordult, hogy vagy csak a kJ-ban, vagy csak a kcal-ban kifejezett értéket tüntették fel a csomagoláson.

A jelölési jogszabály alapján a tápanyagok értékét meg lehet adni a napi beviteli referencia értékek %-ban (RI%) kifejezve is, ebben az esetben azonban fel kell tüntetni a „Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal)” mondatot a tápanyagtáblázat közvetlen közelében. Több termék esetében hiányzott ez a mondat a jelölésről. A tápanyagértékeknek a csomagoláson való megismétlésére külön rendelkezik a jogszabály.

Ha tudni szeretné, mi volt a hiba az önkéntes, megkülönböztető jelölésekkel,
másik cikkünkben elolvashatja!

Ez is érdekelheti

Allergének jelölése

Az összetevők felsorolásánál 6 termék esetében nem emelték ki az allergén összetevőt, illetve egy esetben nem az összetevőt (búzaliszt), hanem az allergén anyagot (glutén) emelték ki vastagon szedett betűvel.

A fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai uniós rendelet előírja, hogy az élelmiszerben található allergén összetevők nevét olyan betűtípussal, háttérrel vagy stílussal kell kiemelni, amely egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől és azt az összetevők felsorolásában kell jelölni, nem pedig külön mondatban. A száraztészta esetében 2 vagy 3 felhasznált összetevő (búzaliszt, tojás, ivóvíz) közül a két fő összetevő is (búzaliszt, tojás) allergén, ezért a rendelet követelményeinek betartása érdekében például az alábbi megoldások megfelelőek (pl.):

„Összetevők: búzaliszt, friss tyúktojás

„Összetevők: búzaliszt, teljes tojáslé” „Összetevők: búzaliszttojás” stb.

Egy vizsgált termék a búzaliszt mellett tönkölybúzalisztet is tartalmazott, de azt nem jelölték, mint allergén összetevőt, holott minden egyes összetevőnél ezt jelölni kell.

Egyéb jelölési hibák

Négy termék esetében fordult elő, hogy megtévesztő volt a termék megnevezése, mert a megnevezés a termék házias jellegét hangsúlyozta, amit azonban az alkalmazott gyártástechnológia nem igazolt.

Egy termék esetében a terméken alkalmazott betűméret nem érte el az előírt minimum 3 mm-es értéket, így a jelölés nehezen olvasható.

A jelölésről szóló jogszabály szerint a tárolási feltételeket a minőségmegőrzési idő feltüntetését követően kell jelölni, négy termék jelölése ennek a követelménynek nem felelt meg.

Három esetben a minőségmegőrzési idő feltüntetési módja nem felelt meg az előírásoknak.

Kíváncsi valamennyi vizsgálati eredményünkre?
Olvassa el részletes írásunkat a csigatészták tesztjéről!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk