Image default

Tiramisu recept

Ha mascarpone, akkor tiramisu! – Ön is így gondolja? Bár többféleképpen is felhasználhatjuk ezt a friss sajtot, azonban a mascarpone terméktesztünkhöz kapcsolódva a tiramisu receptje nem maradhatott ki.

Hozzávalók:
  • 30 db babapiskóta
  • 4 tojás
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 1 kupica rum
  • 3 dl kávé
  • 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a kétféle cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarponét és a rumot. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a mascarponés krémbe.

A babapiskóta áztatásához elkészítjük a kávét. A piskótákat néhány másodpercre megforgatjuk benne, majd amikor kicsit megszívták magukat, egy sort terítünk egy üvegtál vagy tepsi aljára. A krém felével megkenjük, majd a következő réteg kávéba áztatott babapiskótát rárakosgatjuk. A megmaradt krémet a tetejére simítjuk, és megszórjuk kakaóporral.

Hűtőszekrényben legalább 2 órán át állni hagyjuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Ezt az klasszikus alapreceptet könnyedén átalakíthatjuk ízlésünknek megfelelően. Íme néhány tipp:

  • Tojás helyett habtejszínnel is készíthetjük (ehhez a mennyiséghez 4 dl habtejszín).
  • Gesztenyés tiramisu: egy csomag gesztenyekészítményt is keverhetünk a krémbe.
  • Gyümölcsös tiramisu: kávé helyett gyümölcslébe is áztathatjuk a babapiskótát, és gyümölcsöt is tehetünk bele (pl.: málna, eper, meggy…).
Élelmiszerbiztonsági tippek:
  • Ha tojással dolgozunk, a munkakezdés előtt és közben is többször mossunk alaposan kezet!
  • Mindig friss, ép, látható szennyeződésektől mentes tojást használjunk a krémek készítéséhez!
  • Tojásos ételmaradékot nem ajánlott tárolni. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor a megmaradt ételt minél hamarabb tegyük hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet!
Maradék nélkül-tippek:
  • Ha el tudunk rugaszkodni a klasszikus verzióktól, érdemes szétnézni a konyhában vagy a fagyasztóban. A babapiskótát helyettesíthetjük a megmaradt és egy kicsit már szikkadtabb, édes kaláccsal vagy croissant-nal.
  • A kávéfőzésből visszamaradt kávézaccot ne a szemetesbe dobjuk! Ha van lehetőségünk, kerüljön a komposztba, de szobanövényeink is meghálálják, ha szórunk egy keveset a cserepükbe!
További maradékmentő praktikákért érdemes megnézni a Maradék Nélkül program weboldalát!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk