A búzafinomliszt alapkövetelményei

A búzafinomliszt a magyar háztartások egyik legalapvetőbb élelmiszere. Cikkünkből kiderül, pontosan melyek a búzafinomliszttel (BL-55) szembeni követelmények.

A gabona malmi feldolgozása során különböző fajtájú és típusú liszteket állítanak elő. A malomipari termékek típusait, minőségi és tisztasági követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv 2-201 számú irányelve határozza meg.

BL 55? RL 90? A „liszt kód” megfejtéséről itt olvashat!

A búzafinomliszt az élelmezési búza (Triticum aestivum) finomszemcsés, tiszta vagy alacsony korpatartalmú őrleménye.

felirat

A búzafinomliszteknek konkrét fizikai és kémiai tulajdonságoknak kell megfelelniük a Magyar Élelmiszerkönyv alapján.bl55_fizikai_kemiai

A búzafinomliszt minőségi követelményei a fizikai és kémiai tulajdonságok alapján.

A búzafinomliszt külső megjelenését tekintve megfelelő szemcseméretű és korpázottságú, továbbá búzamagbelsőre jellemző színű legyen. Illatának és ízének a termékre jellemző, minden kedvezőtlen, idegen szagtól, valamint idegen íztől mentesnek kell lennie. Állománya finomszemcsés őrleményű legyen, héjrészt gyakorlatilag ne tartalmazzon. Fontos, hogy ne legyen csomós, sem összetapadó.

Kövesse velünk továbbra is a Szupermentát, hiszen hamarosan jelentkezünk a búzafinomlisztek vizsgálati eredményeivel!

 

 

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook
Facebook