A friss szójabab és a belőle készült különleges élelmiszerek

A kínai szakácskönyvek szerint a távol-keleti konyha legfontosabb és leggyakrabban használt kelléke a szója. Milyen szójababból készült élelmiszereket ismertek?

Friss zöld szójabab

Érés előtt szedik le, és jellemzően forralás után előételként fogyasztható. Amennyiben héjtalanítják főzés előtt, friss zöldségként tálalható.

Szójacsíra

Fényes, sárga babok általában 3-5 cm-es csírával. Magában vagy salátához keverve fogyasztható.

 Szójamag

Egész bab vagy sziklevél pörkölve, ízesítve sóval, fokhagymával, vagy bevonva csokoládéval. Általában snackként fogyasztható.

Szójaital

A szójabab vizes kivonata. Melegítve reggeliként, hidegen frissítőként fogyasztják.

 Szójaliszt

A sütemények bevonására és töltésére használt szójaliszt, pörköltszója-őrlemény „nutty” ízzel.

Szójaprotein lipidréteg

Főzve húsként tálalják a krémsárga „bort”, amely forralt szójaitalból vonható ki.

 Szójaszósz

Sötétbarna folyadék, amely húskivonatra emlékeztet. Nyersanyagai az egész szójabab vagy olajtalan szójapehely és búza. Ízesítésre használják, az ázsiai éttermek elengedhetetlen kelléke.

 Miszó

Egész szójababból, rizsből vagy árpából készül. Az ízesítőként használt miszó egy a világossárgától a sötétbarnáig változó paszta; sima vagy darabos, sós és fűszeres.

Natto

Főtt rizzsel tálalva fogyasztják a főtt szójababot, melyet ragadó anyag fog össze, ammónium szagú és avas ízű.

 Tempeh

Csakúgy, mint a natto, ennek az ételnek is egész szójabab a nyersanyaga. Főzve, főételként fogyasztják, a főtt, puha babot micélium fogja össze.

Fermentált tofu

Az egyik legismertebb szója-termék, amely krémszerű, sajtféle állaga miatt is népszerű.

Szója nuggets

Egész szójababból és búzalisztből készülő ízesítő, amely sós és a szójaszószhoz hasonló.

Ha kíváncsi vagy a legnépszerűbb növényi italokra, olvasd el korábbi cikkünket!

Forrás: Balikó Sándor – Bódis László – Kralovánszky U. Pál, Budapest, 2007, Mezőgazda Kiadó

Tetszett? Oszd meg: Share on Facebook