Image default

39 őrölt pörkölt kávét vizsgált meg a Nébih

Egy terméket ki kellett vonni a forgalomból mikotoxin szennyezettség miatt

Közel negyven őrölt kávé laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a Nébih- az élen egy Tchibo termék végzett, a kedveltségi vizsgálaton is utolsó helyezett, toxinnal szennyezett D.Kaiser Krone őrölt pörkölt kávét pedig vélhetően pörkölt gabonával keverték.

Az őrölt, pörkölt kávé hatósági vizsgálata

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által koordinált kiemelt kávé ellenőrzés kereskedelmi mintavételeit ezúttal a Veszprém Megyei és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága végezte el. Két, Magyarországon és Ausztriában egyaránt kapható kávé összehasonlító vizsgálatára is sor került. Az ellenőrzés során vizsgált 37 kávé tekintetében különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a minták reprezentálják a hazai boltokban található kínálatot.

Az őrölt, pörkölt kávék közül a vásárlók körében legnépszerűbb negyedkilós kiszerelésű termékeket vizsgáltuk. A vizsgálat nem terjedt ki a koffeinmentes, a csökkentett koffeintartalmú, az ízesített kávékra, illetve a kávékeverékekre és a pótkávékra sem.

A kávékra vonatkozó uniós szabályozás csak a kivonatokra terjed ki a Magyar Élelmiszerkönyv kávé- és cikóriakivonatokról szóló 1-3-1999/4 számú előírásán keresztül.

A kávé termékekre vonatkozó további szabályokat Magyarországon a Kávé, kávékeverék, pótkávé és kávékészítményekről szóló 2-231 számú irányelv foglalja össze, amelynek alkalmazása nem kötelező, azonban az élelmiszerkönyvi irányelvben szereplő megnevezés használata esetén az élelmiszernek az irányelvben foglaltaknak meg kell felelnie. Az őrölt kávéra vonatkozó előírásokat is ebben találjuk.

4. Cafe Pellini Top (arabica 100 %), 11 996 Ft/kg
5. Spar Regio Gold, 2276 Ft/kg
6. S Budget Caffee Classico, 1556 Ft/kg
7. Grano de Café, 1556 Ft/kg
8. Douwe Egberts Omnia Classic, 3196 Ft/kg
9. Jacobs Merido Mocca, 2160 Ft/kg
10. Lavazza Crema e Gusto, 5540 Ft/kg

A részletes vizsgálati eredmények IDE kattintva érhetőek el táblázatban.
Fogalom meghatározások

Nyerskávé (zöld kávé): A kávécserje gyümölcshústól és pergamenthéjtól teljesen, ezüsthéjtól megfelelő eljárással a lehető legnagyobb mértékben megtisztított termése. Növénytanilag kétfajta nyerskávét (Arabica és Robusta) különböztetünk meg, az elnevezésben a származási hely is szerepel. A nyerskávé nedvességtartalma legfeljebb 14% (m/m), koffeintartalma több mint 0,8% (m/m), a hamu kloridtartalma pedig legfeljebb 1,1% (m/m).

Kávé: Egyfajta nyerskávéból vagy többfajta nyerskávé keverékéből pörköléssel kávéital készítésére és ezáltal emberi fogyasztásra alkalmassá tett termék. A kávén kívül más hozzátett anyagot nem tartalmaz. Koffeintartalma több mint 0,8%. A pörkölt kávészemek kívül-belül egyenletesen barna színűek. Szemes vagy őrölt kávéként kerül forgalomba. Megnevezés: Őrölt kávé

Kávékeverék: Egy- vagy többfajta nyerskávéból és egy vagy több különböző fajtájú szénhidráttartalmú növény részeiből (pótkávéból) különböző arányban végzett keveréssel, pörköléssel és esetleg adalék- vagy segédanyagok hozzáadásával készített, a kávéitalra emlékeztető ital főzésére alkalmas termék.Őrölt formában kerül forgalomba. Megnevezés (pl.): Kávékeverék, 25% pótkávéval

Pótkávé: Egy vagy többféle növényi részből pörköléssel, adalék- és segédanyagok hozzáadásával vagy anélkül készített termék, amelynek főzete a pörkölt kávé főzetéhez hasonlóan kávéitalként önmagában is, de pörkölt kávéval keverve is fogyasztható. Szemesen, őrleményként, granulálva, esetleg préselt formában került forgalomba. Megnevezés (pl.):

  • Cikóriakávé
  • Malátakávé
  • Gabonakávé-keverék
A célellenőrzés során:
  • vizsgáltuk a minőségi és biztonsági paramétereket,
  • kedveltségi vizsgálatot végeztünk,
  • ellenőriztük, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályban előírtaknak.
MINŐSÉG

A célellenőrzés folyamán minden termék esetében elvégeztük a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő paraméterek (vízben oldódó szárazanyag-tartalom, víztartalom, koffeintartalom) vizsgálatát.

A kávék fizikai, kémiai jellemzői:
JellemzőKövetelmények, % (m/m)
Vízben oldódó szárazanyag-tartalom szárazanyagra vonatkoztatvalegalább 25,0
Víztartalomlegfeljebb 5,0
Koffeintartalom szárazanyagra vonatkoztatvatöbb mint 0,8

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy mindegyik termék megfelel az előírásoknak. A vizsgált 39 termék koffeintartalmának átlaga 2,34% (m/m) volt. A legmagasabb koffeintartalmú kávé a Tchibo Family volt 3,08% (m/m) koffeintartalommal. A legalacsonyabb koffeintartalmú kávé a Jacobs Krönung és a D.Kaiser Krone volt 1,68% (m/m) koffeintartalommal.

Ez is érdekelheti

KEDVELTSÉGI VIZSGÁLAT A SEMIRAMIS PÖRKÖLŐÜZEMBEN

A Nébih szakemberei, kávészakértők (baristák), civilek gyűltek össze a kedveltségi vizsgálat lebonyolításához – az ehhez szükséges helyszínt és a technikai feltételeket a Semiramis kávépörkölő üzeme és Szongoth János kávészakértő tudása biztosították.

A rendelkezésre álló 39 kávéterméket brazil (cupping) módszerrel kóstolták végig a tesztelők: akadt egyöntetű tetszést kiváltó aromájú és ízű kávé, de olyan is, amit többen nem vásároltak volna újra. Számított az íz, a teltség, az aroma értékelése, továbbá illatmintát vettek főzött kávékból a tesztelők. Minden kávét „vakon”, azaz úgy kóstolták a tesztelők, hogy nem tudták, éppen melyik márka terméke kerül a csészéjükbe. Mivel a kedveltségi vizsgálattal párhuzamosan zajlottak a laborvizsgálatok, az ochratoxin-A szennyezettség miatt a forgalomból kivont D.Kaiser Krone is szerepelt a tesztelendő kávék között, érdekesség, hogy e termék esetében a kóstolók idegen ízt is éreztek. Érdemes megemlíteni, hogy a Nébih a Lavazza és a Segafredo termékeiből egy Ausztriában és egy itthon kapható csomagot hasonlított össze: a Magyarországon vásárolt áruk jóval előrébb végeztek a kedveltségi listán osztrák társaikhoz képest, a két ország termékeit – jelölésük alapján – feltételezhetőleg máshol gyártották.

BIZTONSÁG

Az ochratoxin-A kis mennyiségben többféle élelmiszerben előfordulhat, és jelenléte nem küszöbölhető ki teljesen, ezért az Unióban szigorú előírás vonatkozik a határértékére. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) az élelmiszerben lévő ochratoxin-A tekintetében aktualizált tudományos véleményt fogadott el az új tudományos információk figyelembevételével, és a megengedhető heti bevitelt (TWI) 120 ng/testsúlykilogramm értékben rögzítette.

Az ochratoxin-A bizonyos mikroszkópikus gombafajok (penészgombák) által termelt méreganyag (mikotoxin), amely főként gabonafélékben, gabonakészítményekben, hüvelyesekben, pörkölt kávéban, sörben, szárított szőlőben, szőlőlében, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordul elő.

A laboratóriumban mind a 39 termék esetében megtörtént az Ochratoxin-A vizsgálata is, a mért eredmények alapján 1 termék kivételével mind megfelelt a jogszabályban előírtaknak. A kifogásolt őrölt pörkölt kávé ochratoxin-A szennyezettsége 12,95 μg/kg volt a maximálisan megengedett 5,0 μg/kg-mal szemben. A hatóság azonnali hatállyal elrendelte a forgalomból való kivonását, a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását és a forgalomba hozatal megtiltását, illetve élelmiszer ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.

Laboratóriumi vizsgálataink során kiderült, hogy a kedveltségi vizsgálat szerint utolsó helyen végzett D.Kaiser Krone őrölt pörkölt kávé glutént, illetve a mikroszkópos vizsgálat alapján idegen növényi eredetű keményítő szemcséket is tartalmaz a kávé szövetelemek mellett. A kávé valószínűleg pörkölt gabonaféléket tartalmaz és emiatt mutatható ki a termékben glutén. A toxinszennyezettség és a gluténtartalom mellett a termék alacsony koffeintartalma is gyanússá vált a hatóság számára. A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága helyszíni ellenőrzést végzett és nyomonkövetési problémákat tárt fel. Az ellenőrök az üzemben 8,2 tonna terméket koboztak el, további 12 tonna esetében forgalmi korlátozást rendeltek el, az üzem működését pedig felfüggesztették.

A növényvédőszer-maradék vizsgálat alapján minden termék megfelelt.Az alkalmazott szűrővizsgálati programmal 399 különböző hatóanyag és azok bomlástermékeinek vizsgálatára került sor.

A vizsgált 39 db hatósági minta váratlan, de megnyugtató módon nem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A vizsgálati eredmények magyarázata biztosan nem az, hogy a kávé termesztése során nincs szükség növényvédőszeres védekezésre, hanem sokkal inkább annak botanikájában, illetve feldolgozásának módjában rejlik.

A kávé, mint minden intenzív módon monokultúrában termesztett növény, sok energiát és vegyi védelmet igényel. A fogyasztásra kerülő kávébab szemek azonban rejtve vannak a permetlétől, hiszen a gyümölcshúsban helyezkednek el. A kávészemek szüretelését kézzel végzik, majd termőhelytől függően száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, ezt követően egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól. A kávébabot 10-14 napig szárítják.

A növényvédőszer-maradékok, ha át is tudnak hatolni a gyümölcshúson, a feldolgozás utolsó fázisában, a folyamatosan emelkedő hőfokon végzett pörkölés során bomlanak el.

JELÖLÉS

A jogszabályokban előírt jelölési követelmények minden megmintázott terméknél ellenőrzésre kerültek.

A kávé csomagolóanyagán nem kötelező feltüntetni a származási országot, de a jelölés ellenőrzése során kiderült, hogy több termék esetében önkéntesen feltüntetik ezt az információt a gyártók illetve forgalmazók.

A vizsgált 39 termékből 2 termék esetében találkoztak ellenőreink kisebb jelentőségű jelölési hibával, amelyek miatt a felelős élelmiszervállalkozásokkal szemben figyelmeztetés szankciót alkalmaztak. Egyik termék esetében a nettó tömeg betűmérete nem érte el a 4,0 mm-t, a másik termék esetében jelölési hibának számított, hogy a magyar nyelvű jelölésen megadott dátumformátum (nap/hónap/év) nem volt azonos a gyártó által ténylegesen használt hónap/év formátummal.

Összességében a 39 termékből 3 terméknél történt meg a hatósági eljárás megindítása.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk