Image default

5+1 tipp a vágott mikrozöld vásárlásához

Még nincs nagy tapasztalata a mikrozöldek terén, de szívesen megkóstolná? Hoztunk néhány egyszerű tippet, hogy kezdő vásárlóként mire érdemes figyelnie!

1. A kínálat óriási!

A legnépszerűbb fajták közé tartozik a karfiol, a brokkoli, a káposzta, a retek, a sárgarépa, a fokhagyma, a hagyma és a spenót. Sőt, a gabonafélék között is megtalálhatja kedvenceit: ilyen a rizs, a zab, a búza, a kukorica és az árpa. A hüvelyesek, például a borsó, a bab vagy a lencse szintén közkedvelt mikrozöldként is.

2. Miniatűr ízbombák!

A mikrozöldek íze fajtától függően semleges, fűszeres, enyhén savanyú vagy akár keserű is lehet. Általánosságban azonban elmondható, hogy az ízük erős és koncentrált.  Aki megkóstolja, általában meglepődve tapasztalja, hogy a mikrozöldségek teljesen más ízűek, mint a kifejlett párjuk. Ha például valaki alapvetően sosem szerette a brokkolit, ebben az esetben elképzelhető, hogy a zsenge hajtásokat mégis nagyon finomnak fogja találni. Azt javasoljuk, ne féljenek kísérletezni, hiszen a mikrozöldek mind más és más ízvilággal rendelkeznek!

3. Figyeljen oda a csomagolásra is!

Fontos ellenőrizni, hogy nincs-e megsérülve a csomagolás, esetleg termőtalajjal vagy egyéb idegen anyaggal szennyezve a kiválasztott élelmiszerünk. Ha van rá lehetőség, válasszunk olyan csomagolást, amely adott esetben visszazárható vagy szelektíven gyűjthető, esetleg újrahasznosítható.

4. Válassza a legfrissebbet!

Ahogy a zöldségek, saláták esetében, úgy a mikrozöldekre is igaz, hogy viszonylag rövid ideig őrzik meg a minőségüket! Ezért is érdemes a vásárlásnál kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy friss növényt vigyünk haza.

5. Tárolja okosan!

Miután megvettük, javasolt rögtön hűtőben tárolni vagy – amennyiben lehetséges -egyenesen termőtalajjal együtt venni, és magunknak szüretelni mindig csak az éppen szükséges mennyiséget. Így sem fog hetekig elállni, de számottevően tovább megőrzi a frissességét.

+ 1 Tegye próbára magát!

Ha már kitapasztalta, milyen ízvilág a kedvence, és eltökélte, hogy rendszeresen szeretne mikrozöldségeket fogyasztani, akkor érdemes kipróbálni az otthoni termesztést! Még a legkisebb városi lakásban sem fog gondot okozni, hiszen akár egy ablakpárkánnyi helyen is elfér. Fontos azonban, hogy kifejezetten mikrozöldség termesztéséhez alkalmas magot vásároljunk!

Az otthoni termesztéshez ebben a cikkünkben adunk néhány tippet!

Forrás: Alina Petre: Microgreens: All You Ever Wanted to Know (2018), 87 Types of Microgreens You Can Grow Yourself Today (www.microveggie.com), Silke Neumann: Microgreens: das neue Superfood? (2020)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk