Image default

Kicsi, színes és nagyon ízletes – ez a mikrozöldségek világa

Kezdetben ínyencségeknek számítottak, azonban az elmúlt években egyre divatosabbá váltak a mikrozöldségek magas tápértéktartalmuk és könnyű termesztésük miatt. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mit érdemes tudni róluk.

A globális népességemelkedés miatt egyre nagyobb igény mutatkozik az olyan fenntartható, könnyen előállítható élelmiszerek fogyasztására, mint a mikrozöldek. Velük színesíthetjük a táplálkozásunkat, és lehetőségünk van kert nélkül, minimális gondozással friss zöldségeket nevelni. A mikrozöldek magas tápértékük, intenzív ízük, változatos textúrájuk és élénk színük miatt egyre kedveltebbé váltak a gasztronómiában és a háztartásokban is. Fontos kiemelni, hogy bár magas a vitamin- és a rostanyagtartalmuk, nem helyettesítik a napi táplálkozás során fogyasztott „normál” méretű zöldségeket.

Tudta?

A mikrozöldek termesztését az Amerikai Egyesült Államokban kezdték el az 1990-es években.

Rövid idő alatt a tányéron

A mikrozöldek kis méretű zöldségek, amelyeket termesztőközegben, fény és víz segítségével nevelhetünk, otthoni körülmények között. Rövid növekedési ciklusuk – 7-14 nap – során szikleveleket, de időnként leveleket is növesztenek, amelyeknek köszönhetően intenzív az ízviláguk. Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok (pl. C-vitamin, réz, cink), azonban ezeknek a mennyiségét befolyásolják a növényfajták, a termesztés, a betakarítás, valamint a tárolás körülményei is.

A mikrozöldeket – a fogyasztást megelőzően – a termőközeg felett, a szárnál vágjuk le. Mikrozöldségek nevelhetőek – többek között – borsó, retek, sárgarépa és zeller magból is.

Kihívások

A mikrozöldek előnyeik mellett számos kihívás elé állítják a termelőket és az élelmiszerláncot. Rendkívül érzékenyek, és rövid az eltarthatósági idejük, emiatt sok esetben könnyebb a kis mennyiségű, otthoni termesztésük, mint a kereskedelmi forgalmazásuk. A mikrozöldségek fogyasztása biztonságosnak mondható, de figyelni kell arra, hogy a magokat, a termőközeget és a kifejlett növényeket megbízható helyről szerezzük be. Speciális élelmiszernek minősülnek, ezért minőségük és egészségügyi előnyeik a kutatások folyamatos kereszttüzében állnak.

Forrás: Yanqi Zhanga, Zhenlei Xiaob, Emily Agera, Lingyan Konga, Libo Tana: Nutritional quality and health benefits of microgreens, a crop of modern agriculture (2021); Treadwell, D., Hochmuth, R., Landrum, L., & Laughlin, W.: Microgreens: a new specialty crop (2020); National Geographic

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk