Image default

A legkedveltebb mikrozöldek

A mikrozöldek hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal is elvégeztük a kedveltségi vizsgálatot. Most viszont nemcsak a kóstolás játszott döntő szerepet a rangsor kialakulásában, hanem a termelők értékelése is. Kíváncsi, melyik mikrozöld lett a befutó? Olvassa el cikkünket!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálatok során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben. Az eredmények természetesen csak a kóstoláson részt vett szakértő-laikus csoport ízlését és véleményét tükrözik.

A résztvevők ezúttal 9 féle borsó és 7 féle retek mikrozöldet kóstolhattak. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám, melyik termelő terményét takarja.

A tesztelők 4 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a mikrozöldeket: külső megjelenés, illat, íz és állomány.

Hogy milyennek is kellene lennie a borsó és retek mikrozöldeknek?

  • A külső megjelenés szempontjából a levelek egészséges kinézetűek, nem sérültek és nem töröttek. Nem található rajtuk szennyeződés, termőközeg maradvány, maghéj és gyökér sem.
  • Az illatuk friss, a kifejlett növényre jellemző. Dohos, penészes szag nem érződik rajtuk.
  • Az illatukhoz hasonlóan ízükben a kifejlett növény határozottan felismerhető. A borsónak enyhén édeskés, míg a reteknek intenzív, markáns és kissé csípős íze van.
  • Rágás során az állományuk friss, roppanós, lédús, tehát nem fonnyadt és nem száraz.

A végső sorrendet ezúttal a hatósági felügyelők termelői értékelése és a kóstolás eredményei alapján alakítottuk ki.

A borsó mikrozöldek rangsorát tekintve a dobogó legfelső fokára a Bioháló4you Bt. Bio borsó hajtás állhatott, második helyen a Smallies borsó mikrozöld végzett, míg a harmadik helyet a VargaKert Mór salátaborsó mikrozöld érdemelte ki.

A retek mikrozöldeket illetően első helyen a Mikrozöldség Kft. retek mikrozöld mix végzett, a dobogó második fokára léphetett fel a MikroManna retek mikrozöld, a harmadik helyezett pedig a VargaKert Mór pink retek mikrozöld lett a Szupermenta rangsorában.

mikrozöld
mikrozöld

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk