Image default

Egészségesebb? Egyszerűbb? Trendibb?

Mi a különbség a csíra és a mikrozöld között?

Sok hasonlóság van a csíra és a mikrozöld között, azonban fontos tisztában lennünk azzal is, hogy a két eltérő elnevezés korántsem véletlen. Nézzük meg pontosan, mik a hasonlóságok, és melyek a legfontosabb különbségek!

Mit nevezünk mikrozöldnek?

Ezek az apró vitaminbombák rendszerint 7-14 napos növények, amelyeken már megjelentek a felnőtt növényre jellemző, de még apró hajtások és levelek. Fontos tudni, hogy szinte minden, amit zöldségként ismerünk, termeszthető mikrozöldként is: a különböző ízeket a különböző fajták határozzák meg. A mikrozöldek mérete – fajtától függően – maximum 3–10 cm lehet. Napfényes helyen, termesztőközegben (ez lehet talaj vagy egyéb mesterséges közeg, pl. kókuszrost) fejlődnek.

Tudjon meg többet a mikrozöldekről. Részletekért kattintson!
Ne keverjük össze a csírával!

Nagyon gyakori tévedés, hogy a mikrozöldségeket a csírákkal azonosítják. Azonban a hasonlóságaik mellett számos szempontból különböznek. A csírák termőtalaj és fény nélkül, csak vizes közegben fejlődnek. A magjukat és a szárát egyaránt fogyaszthatjuk, miután kevesebb mint egy hét alatt ehetővé fejlődnek.

A csírákkal ellentétben a mikrozöldek neveléséhez termőközeg és több idő szükséges. A szárát és a levelét is elfogyasztják. Ugyanakkor a két növény egyik nagy hasonlósága, hogy kifejezetten a csíráztatáshoz, valamint a mikrozöldek neveléshez termesztett magok használhatóak hozzájuk.

Tudta?

Találkozhatunk hajtás megnevezésű termékekkel is. Ezek annyiban különböznek mikrozöldnek nevezett társaiktól, hogy néhány centiméterrel nagyobbak, több valódi levelük van, és intenzívebb az ízük.

Forrás: Micro Greens – Foodtrend am Fenstersims (www.openscience.or.at), 87 Types of Microgreens You Can Grow Yourself Today (www.microveggie.com), Alina Petre: Microgreens: All You Ever Wanted to Know (2018), Sárközi Judit: Íz- és vitaminbombák, Kertbarát Magazin (2019)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk