Image default

Nitrátok és mikrobák – avagy mit miért vizsgáltunk a mikrozöldekben?

A mikrozöld terméktesztünkön számos laboratóriumi vizsgálatot elvégeztek szakembereink. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy mit jelent, és miért fontos vizsgálni a nitrátokat és a mikroorganizmusokat.

Nitrátok

A mikrozöldek egyre népszerűbbé válnak az egészséges táplálkozást folytatók között: sokan salátákba keverve vagy szendvicsben fogyasztják őket. A legtöbb növényhez hasonlóan a mikrozöldekben is találhatók nitrátok. Ezek túlzott fogyasztása megbetegedést okozhat, fontos azonban tudni, hogy természetes módon is jelen vannak a növényekben, és nélkülözhetetlenek a növekedésükhöz. A mikrozöldekben található nitráttartalom általában alacsonyabb, mint más zöldségekben (például spenótban, salátában), ennek ellenére csak mérsékelt mennyiségben fogyasszuk őket!

A nitrátokról bővebben cikkünkben olvashat!
Mikroorganizmusok

A mikroorganizmusok vagy mikrobák sejtes élőlények, melyek szabad szemmel nem láthatóak, csak mikroszkópon keresztül figyelhetők meg. Ilyenek például a baktériumok és a gombák.

A nyersen fogyasztott növények mikroorganizmus-mentessége nagyon fontos az egészségünk szempontjából. Ugyanis ezek az élelmiszerek nagyon könnyen szennyeződhetnek különböző baktériumokkal és vírusokkal, amelyek akár súlyos betegségeket is okozhatnak. Ide tartoznak a mikrozöldek is, így az élelmiszerbiztonság érdekében fontos, hogy megfelelő higiéniai intézkedéseket alkalmazzunk a termesztésük és tárolásuk során. Azt tanácsoljuk, hogy az alapanyagokat megfelelő forrásból szerezzük be, a növényeket csak ivóvíz minőségű vízzel öntözzük, illetve szüretelés után hűtve tároljuk a mikrozöldeket.

A gyenge immunrendszerrel rendelkezők (például az idősek, a csecsemők, a terhes nők vagy más egészségügyi problémákkal küzdők) szervezete nem tud hatékonyan küzdeni ezekkel a kórokozókkal szemben, ezért számukra nem javasolt a mikrozöldek fogyasztása.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk