Image default

Részletes ellenőrzés a szendvicsek divatos kiegészítőinél, azaz: fókuszban a mikrozöldek

Legújabb terméktesztünkön a laboratóriumi, a hatósági és a kedveltségi vizsgálat mellett helyszíni szemlét is tartottak szakembereink. Kiderítettük, hogy a mikrozöldek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek-e, és azt is megtudtuk, hogyan és milyen körülmények között termesztik őket. Ha kíváncsi, olvasson tovább!

Trendi zöldségek

Sokak számára talán még ismeretlenek ezek a kis méretű zöldségek, azonban az elmúlt években a háztartásokban és a gasztronómiában is egyre divatosabbá váltak az ún. mikrozöldek. Népszerűségüknek egyik oka, hogy kert nélkül is, rövid idő alatt termeszthetünk különböző fajtájú, friss zöldségeket, melyeket fogyaszthatunk akár salátákba keverve, akár szendvicsekhez is.

Tudta?

Mikrozöldeket otthoni körülmények között is nevelhetünk termesztőközegben, fény és víz segítségével. Növekedési ciklusuk 7-14 nap.

Legújabb terméktesztünkön tehát ezeket vettük górcső alá. Összesen 16 terméket vizsgáltunk, melyek között 9 borsó és 7 retek volt. A hazai termesztésű mikrozöldek 40-100 g között, illetve 10×15 cm-es tálcás formában kaphatóak. Kiszerelésüket tekintve jellemzően vágottak voltak, de mindkét fajtából akadt egy-egy, mely ültetőközeggel elérhető. A borsó mikrozöldek között 2 bio termék is szerepelt.

Kis termelőtől a nagyüzemig

A tesztben résztvevő termékeket szakembereink 11 helyről gyűjtötték be – 5 őstermelőtől, 2 egyéni vállalkozótól, valamint 4 cégtől –, és mindenhol helyszíni ellenőrzést is tartottak.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a technológia viszonylag egységes: zárt helyiségben (pl. termesztésre alkalmas szobában, üzemben, fóliasátorban), fém polcokon, műanyag tálcákban termesztik a mikrozöldeket, ahol LED világítást alkalmaznak. Ugyanakkor találkoztunk olyan termesztőkkel is, akik üvegházban vagy fóliasátorban nevelik a mikrozöldeket, így a növénykék természetes fény mellett növekedhetnek. Az ellenőrzött termelők között egy ökológiai/bio gazdálkodás volt.

A legtöbb esetben kókuszrostot vagy tőzeget használnak termesztőközegként, de előfordult kőgyapot, palántaföld, valamint saját keverék (tőzeg és komposzt) is.

A csomagolás mindenhol megfelelő higiéniai környezetben és élelmiszerre alkalmas dobozban történt, továbbá a magokat tekintve is pozitív tapasztalataink voltak: minden esetben kezeletlen, kifejezetten csírára vagy mikrozöldre alkalmas, esetleg bio magot használtak a termesztéshez.

Laboratóriumi vizsgálatok:
 • mikrobiológiai vizsgálatok (Salmonella spp.; Listeria monocytogenes; Enterobaktérium; penészgomba; Shiga toxin termelő Escherichia coli; Hepatitis A vírus; Norovírus)
 • növényvédőszer-maradék
 • GMO vizsgálat
 • nehézfémek (ólom, kadmium)
 • nitrit
 • nitrát
 • vitamintartalom (B1-, B2-, B3-, B6-, B9-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, Béta-karotin)
 • makroelemek (foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium)
 • mikroelemek (mangán, réz, vas, cink)

mikrozöld

Mikrobiológiai vizsgálatok

A mikrozöldeket nyersen fogyasztjuk, ezért különösen fontos volt a mikrobiológiai vizsgálatok elvégzése. Az egyes paraméterek határértékét a 4/1998. (XI. 11.) EüM rendeletben határozzák meg.

A mérések megnyugtató eredményt mutattak, ugyanis minden termék megfelelt az előírásoknak.

Vitamintartalom

A mikrozöldek csomagolásán és a weboldalakon feltüntetett információk szerint ezek a növénykék rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért a laboratóriumban erre vonatkozó vizsgálatokat is végeztünk.

Az alábbi grafikákon látható, hogy a mikrozöldekben mennyi C- és E-vitamint mértünk, valamint a kalcium-, a magnézium- és a vastartalmukra vonatkozó értékeket is feltüntettük. A vizsgálatok során megerősítést nyert, hogy a mikrozöldekben valóban sokféle vitamin és ásványi anyag található, tehát érdemes beiktatni az étrendünkbe.

mikrozöld
mikrozöld
Kíváncsi a további vitamin és ásványi anyag eredményekre? Kattintson!
Hatósági ellenőrzés

A mikrozöldek termesztését az élelmiszerekre általánosan vonatkozó jogszabályok szerint szükséges végezni. Az általános minőségi előírások alapján frissnek, tisztának, egészségesnek kell lenniük, továbbá idegen szagtól és íztől mentesnek.

A Nébih hatósági felügyelői több szempont alapján ellenőrizték és értékelték a termelőket. Megnézték, hogy az előállítás körülményei megfelelnek-e a vonatkozó higiéniai előírásoknak, továbbá megvizsgálták a magokat, a csomagolóanyagokat, a címkén feltüntetett információkat, a nyomonkövethetőséget és a kötelező regisztráció (pl. FELIR) meglétét is.

Két esetben indult eljárás a címkézésre és a nyilvántartásra vonatkozó kifogások miatt. A hibákat megadott határidőn belül javítaniuk kell az érintetteknek.

Szupermenta-tipp
 • Mindig megbízható helyről és a megfelelő információkkal ellátott mikrozöldet vásároljunk!
 • Bár a mikrozöldekben sokféle vitamin és ásványi anyag található, nem helyettesíthetik a „normál” méretű zöldségeket az étrendünkben!
Kíváncsi, mely mikrozöldek kerültek a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk