Image default

Hogyan neveljünk otthon mikrozöldséget?

A mikrozöldek nagy előnye, hogy kevés odafigyeléssel, otthoni körülmények között termeszthetünk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségeket, ráadásul mindezt az év bármely szakaszában megtehetjük. Ehhez néhány egyszerű szabályt kell csak betartanunk, és már fogyaszthatóak is azok a mikro növények, amelyekkel szuperül kiegészíthetjük az étrendünket. Nézzük, hogyan tudunk otthon mikrozöldséget termeszteni!

A termesztéshez az alábbi eszközökre, hozzávalókra lesz szükség:

  • tálca,
  • ültetőközeg (pl.: kenderrost, kókuszrost),
  • permetezőflakon,
  • papírlap a tálca lefedéséhez,
  • magok, amelyek kifejezetten mikrozöldség termesztéshez alkalmasak.

Fontos, hogy a hozzávalókat megbízható helyről szerezzük be, ugyanis a magok és az ültetőközeg a szalmonella és E. coli baktérium hordozói lehetnek!

Az ültetőtálca lehet egy egyszerű műanyag tálca, de lebomló, komposztálható papírtálca is elérhető már a boltokban. Ebbe helyezzük el az ültetőközeget, és nedvesítsük be alaposan. Nedvesség hatására az ültetőközeg térfogata megnövekedhet.

A magok kicsírázását, és a növény növekedését elősegítheti, ha a vetést megelőzően több órára vízbe áztatjuk őket.

Majd a nedves „talajra” sűrűn szórjuk rá a magokat, de úgy, hogy ne fedjék egymást, aztán alaposan permetezzük meg vízzel.

A nagyobb magokat (pl.: borsó) az elszórást követően érdemes betakarni egy kevés termőközeggel.

Ezt követően a magokkal megszórt tálcát fedjük le egy papírlappal, így biztosítunk a magoknak néhány napos teljes sötétséget. A letakart időszak során (4-5 nap) naponta kétszer (reggel és este) spricceljük meg vízzel, mert a magoknak és az ültetőközegnek is nedvesség kell.

A „sötét” időszak után a mikrozöldség „palántáink” fényigényessé válnak, ezért érdemes olyan helyen folytatni a nevelést, ahol természetes napfényt tudunk biztosítani. Innentől kezdve a betakarításig már csak napi egyszer kell vízzel spriccelnünk a növényt.

A mikrozöldek otthoni nevelésére hatással lehetnek a környezeti körülmények (természetes napfény, páratartalom, hőmérséklet), amelyek befolyásolhatják a növények növekedését. A magokhoz tartozó használati útmutatót emiatt is érdemes egyfajta ajánlásnak tekinteni, mivel előfordulhat, hogy a megadott növekedési idő néhány nappal korábban vagy később következik be.

A mikrozöldségünk akkor kerül fogyasztható állapotba, ha a levelei megjelentek. Méretük 2-10 cm közötti. Fogyasztás előtt ne feledjük, hogy a termőközeg felett, a szárnál vágjuk le a zöldséget. Ajánljuk őket szendvicshez, salátához és turmixhoz, ám a fogyasztásuk nem helyettesíti a normál méretű zöldségeket.

Végül, de nem utolsó sorban: az újrahasznosítás jegyében a levágást követően gyökérzettel átszőtt ültetőtalaj komposztálható.

Forrás: Alina Petre: Microgreens: All You Ever Wanted to Know (2018)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk