Image default

A paradicsom főbb betegségei

Koktélparadicsom terméktesztünk kapcsán kíváncsiak voltunk, milyen betegségek fordulhatnak elő a paradicsomoknál. Cikkünkben nem csak három gyakori betegséget mutatunk be, hanem a védekezési, megelőzési formákat is.

Paradicsomvész

A paradicsom és a burgonya gyakori gombás betegsége, mely a növény minden részét megtámadhatja. A levelek csúcsi részéről kiindulva a levelek elkezdenek vizenyősödni, megbarnulni és a foltokon finom fehér penészkiverődés jelenik meg. A termésen pedig, szabálytalan alakú, barnás-zöldes foltok jelentkeznek. A betegség hirtelen jelenik meg, és nagyon gyorsan terjed. Gyakran a növény teljes pusztulását okozza. Célszerű kevésbé fogékony fajtákat termeszteni. Öntözéskor csak a talajt célszerű öntözni, a növény leveleire ne kerüljön víz. A kontakthatású gombaölő szerekkel végzett permetezés a megelőző védekezés másik lehetősége. A tünetek megjelenésekor viszont csak kombinált felszívódó- és kontakt hatóanyagú gombaölő szerrel tudunk védekezni.

Ez is érdekelheti

Paradicsom baktériumos (xantomonászos) betegsége

Ez a betegség a paradicsom levelén, szárán és bogyóján fordul elő. A levélen vizenyős, kerek foltok, szélükön sárga udvar, a bogyón 2‒3 mm barna, varszerű berepedező foltok láthatók. A kórokozó vízzel terjed, a baktérium számára a magas hőmérséklet a kedvező. Az előző évi fertőzött növényi maradványok megsemmisítésével megelőzhető a fertőzés. Szintén a megelőzést szolgálja a réz hatóanyagú szerekkel történő permetezés.

Alternáriás levél- és termésfoltosság

A tünet a paradicsom levelén jelentkezik kerekded, elhaló foltok formájában. Tipikus tünet a foltokon található koncentrikus rajzolat. A betegség ritkábban mutatkozik meg száron és termésen, azonban ezeken a foltokon is láthatók a koncentrikus rajzolatok. Fertőzési források az elszáradt, beteg növényi részek és a vetőmag. A kórokozó elszaporodásához meleg, párás idő szükséges. A betegség megelőzhető a vetésforgó alkalmazásával. A kémiai védekezéseket a tünetek megjelenésekor kell elkezdeni és 10-14 naponként megismételni.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk