Azoknak, akik tudatosan táplálkoznak, nem idegen a tápértékadatok számolgatása, azonban az, hogy mennyi cukrot fogyasztunk el észrevétlenül, mindenkinek érdekes lehet. Zabkása terméktesztünk során alaposan megvizsgáltuk a termékek cukortartalmát.
Ez is érdekelheti
A cukrok szerkezetük alapján két nagy csoportra oszthatóak:
- monoszacharid
- diszacharid
A monoszacharidok a szénhidrátok legkisebb egységeinek képviselői. Ide tartozik a gyümölcscukor (fruktóz) és a szőlőcukor (glükóz).
A diszacharidok két monoszacharid egység összekapcsolódásával jönnek létre. Ebbe a csoportba sorolható a malátacukor (maltóz), a tejcukor (laktóz) és a szacharóz.
Tudtad -e?
Az édesítőszerek nem cukrok! Számos változatuk létezik, azt viszont mindegyikről biztonsággal kijelenthetjük, hogy a cukroktól teljesen eltérő szerkezetű vegyületek.
Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hova sorolandók a hétköznapokban leginkább ismert cukrok, mint például a kristálycukor, a kockacukor? Nos, mindkettő szacharóz, ami cukornádból (nádcukor) vagy cukorrépából (répacukor) állítható elő. Talán kevesen tudják, de a nád- és a répacukor kémiailag teljesen azonos szerkezetű, csupán az a növény különbözteti meg őket, amiből származnak.
Amikor egy termék cukortartalmáról beszélünk, akkor a mono- és diszacharidok együttes értéke adja az összes cukortartalmat. Tehát egy tápértéktáblázatban megjelenített cukortartalom nem kizárólag a hozzáadott cukrokat jelenti, hanem a termékben természetes módon előforduló cukrok mennyiségét is mutatja.
Vegyük példaként a zabkását! Egy zabkása tápértéktáblázatában látható pl. 10g/100g-os cukortartalom magában foglalja az édes íz elérése érdekében hozzáadott cukrot, valamint az egyéb összetevők cukortartalmát is (például a tejpor laktóztartalmát, ami szintén a cukrok egyik csoportjához tartozik, nem véletlenül szokták tejcukorként is említeni a laktózt).
A zabkásák cukortartalma
Hogy adatból se legyen hiány, hoztunk néhány érdekes számot a zabkása terméktesztünk során vizsgált termékek cukortartalmáról.
- A tesztelt termékek összes cukortartalma 1,9g/100g – 29,9g/100g közötti tartományban mozgott.
- 17 tesztelt termék között 4 olyan volt, ami nem tartalmazott hozzáadott cukrot. Ezek összes cukortartalma 1,9 g/100g – 14,9 g/100 g közötti tartományba esett.
- 2 zabkása készült édesítőszerekkel és 1 termék pedig cukrokkal és édesítőszerrel.
- A natúr zabkásáknál a legcukrosabb termék összes cukortartalma 18,4g/100g, míg a csokoládés és csokoládés ízű zabkásáknál ez az érték 29,9g/100g volt.