Sok mindent megírtunk az elmúlt napokban a rizsről – melyik a legjobb szerintünk, hogyan lehet tökéletesen megfőzni vagy éppen azt, hogy más népek hogyan készítik el. Most pedig két szuper recept a hétvégére, a Nébih konyhájából!
Ha eddig még nem próbáltad a rizottó rizst, akkor éppen itt az ideje! Teljesen másképp viselkednek a kifejezetten ehhez az ételhez használt rizsek. Ha megfelelően készíted el, egészen újszerű élmény és garantáltan nem akarsz majd mást enni ezentúl!
Kolbászos rizottó
Hozzávalók 4 személyre
- 0,5 kg rizottó rizs (Arborio)
- Kb. 10 dkg vaj
- 2 dl száraz fehérbor
- 5 dkg frissen reszelt parmezán
- 1 l csirke alaplé (lehet, hogy kicsit többre is szükség lesz, legyen bekészítve elegendő mennyiség)
- 2 doboz aprított, konzerv lucullus paradicsom
- 1 nagyobb szál házi füstölt kolbász
- 30 dkg bébispenót
- bazsalikom
- só, frissen őrölt bors
Nagyon fontos, hogy állandó kavargatást igényel, így ne hagyjuk ott a tűzön magában, lefedve!
Ez is érdekelheti
Nébih – tanácsok a rizottó főzéséhez:
- Tiszta kézzel és eszközökkel, tiszta környezetben dolgozzunk!
- Figyeljük a hozzávalók minőség- megőrzési és fogyaszthatósági idejére!
- A bébispenótot, bazsalikomot mossuk meg és csepegtessük le!
- A maradék ételt minél hamarabb tegyük hűtőszekrénybe, a rizses ételt 2 napon belül fogyasszuk el.
- A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át, úgy, hogy az étel minden pontján alaposan átforrósodjon. (75°C–ra legalább, csak ezután fogyasszuk el!)
Almás rizspuding
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg rizottó rizs
- 7 dl teljes tej
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
- egy csipet fahéj
- 2 db közepes alma
- 5 dkg aprított mandula (elhagyható)
Díszítés gyanánt mehet a tetejére aprított mandula.
A Nébih tanácsai:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök minden esetben!
- Figyeljük a hozzávalók minőség- megőrzési és fogyaszthatósági idejére.
- Az almát mossuk meg, a hibás részeket vágjuk ki.
- A rizst (amennyiben nem előfőzött) tésztaszűrőben mossuk folyó víz alatt a főzés előtt mindaddig, míg az elfolyó víz tiszta nem lesz.