Tudjátok, hogy mikor és mi közé érdemes ültetni a fokhagymát, vagy hogyan lesz tovább eltartható? Szakembereink tanácsaiból sok hasznos információt kaphattok.
Termeszthetjük kiskertben vagy balkonládában is. Voltaképpen nem igényes növény, kártevője és betegsége jellemzően nem lép fel, ezért kémiai növényvédelemre nincs szüksége. Termesztése egyszerű ezért kezdő kertészeknek is ajánljuk.
Csupán néhány négyzetméter helyet is elegendő szorítanunk kiskertünkben ennek a fűszernövénynek. A következő évben azonban már a kert legtávolabbi sarkába ültessük az újakat, mert a gyökérbetegségekre nagyon érzékeny. Ugyanoda viszont csak 3-4 év után tegyük vissza.
Sose tegyük frissen szerves trágyázott talajba. A téli hideget és a nyári meleget egyaránt elviseli. Nem nagy a fényigénye, a kisebb árnyékban is jól tenyészik.
Balkonládába jó vízáteresztő képességű földet válasszunk, a virágládán legyen túlfolyó, mert a pangó vízben a gerezdjeink elrohadhatnak. (télire kint kell hagyni)
A nálunk termesztett fokhagymát késő ősszel vagy kora tavasszal gerezdekről szaporítják, ültetik. Erre a célra felhasználhatjuk az előzőleg boltban, piacon vásárolt fokhagymát. Fontos, hogy a külső egészséges, legnagyobb gerezdeket használjuk erre a célra. Mindig újabb anyagból induljunk ki. Az újonnan termeltből már ne szedjünk újabb szaporítóanyagot.
A legideálisabb, ha a szaporítóanyagot biztos helyről, egy vetőmagcégtől vásároljuk meg.
Őszi fokhagyma előnye, hogy terméshozama jóval nagyobb és hamarabb betakarítható a tavaszinak pedig a magasabb szárazanyag tartalma miatt hosszabb ideig tárolható.
Október elején duggassuk a gerezdeket. Nem fejleszt nagy lombot, ezért elég sűrűn lehet ültetni, vagyis 25 cm sor- és 10 cm tőtávolságra. Erős, bojtos gyökérzetével még a viszonylag száraz talajból is felveszi a neki szükséges vízmennyiséget, azért időnként ne felejtsük el megöntözni.
Ez is érdekelheti
Tudtad -e?
A fokhagyma a környező növények egészségére is jó hatással van. Védőnövényként levéltetvek és a gombás betegségek távol tartására ültethetjük, mint például a saláta, répa, paradicsom, uborka, cékla, burgonya, eper, valamint virágok közé.
Mivel lombja kicsi, ezért gyomosodásra hajlamos, amely nyári munka (gyomlálás, kapálás) nagy részét ki is teszi.
Felszedéskor (június-augusztus) ásóval forgassuk ki a talajból, szársérülés elkerülése végett.
A szárítás és tárolás sarkalatos pontja a termesztésnek. Kertészcsomóba fogva, lelógatva szárítják. Az se baj, ha megsüti a nap. Akár padláson, akár szín alatt is száríthatják. Nagyon fontos, hogy teljesen megszáradjon ahhoz, hogy el tudjuk tartani. Ne maradjon benne fölösleges nedvesség, mert az rontja a minőséget és a tárolhatóságot is.
Hűtőbe nem érdemes tenni, mivel ott magas a páratartalom, és elkezdhet penészedni vagy kihajthat. Ezenkívül az illatát is átadhatja a hűtő egész tartalmának.