Ha február és farsang, akkor fánk. A finom édességnek több fajtáját is ismerjük, például szalagos fánk, rózsafánk vagy a csörögefánk. Mi most egy egyszerű, de nagyszerű receptet mutatunk.
Hozzávalók
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott margarin
- 4 tojás sárgája
- ½ pohár tejföl (kis poharas)
- egy csipet só
- 1-2 evőkanál étolaj
- 50 dkg liszt
Ez is érdekelheti
Elkészítés
A tejet kevés cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor az élesztő felfutott hozzátesszük a többi hozzávalót és jól összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Langyos helyen 30-40 percig kelesztjük. Miután megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. Ruhával letakarva, újabb 30 percig kelesztjük. Az így elkészített fánkokat közepesen forró olajban aranybarnára sütjük. Ha szalagos fánkot szeretnénk, a sütés elején az edényt fedjük be, majd megfordítás után vegyük le róla a fedőt. Még melegen szórjuk meg porcukorral.
A Szupermentán már tejfölöket és búzafinomlisztet is teszteltünk! Kíváncsi az eredményekre? Kattintson!
Tudtad -e?
A sikér (más néven: glutén) a gabonafélékben előforduló fehérjék, egész pontosan a gliadin és glutenin 1:1 arányú keveréke. A sikér minőség és sikér-tartalom nagymértékben befolyásolja a búzaliszt sütőipari feldolgozhatóságát, mivel minél nagyobb a liszt sikértartalma, valamint minél jobb minőségű a sikér maga, annál több gázt képes magában tartani a tészta, így teszi lehetővé a laza, lyukacsos szerkezet kialakulását.