Íme, 5+1 jótanács (nem csak debreceni) vásárláshoz
Csemege debreceni terméktesztünk tapasztalatai alapján összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni, ha húskészítményt vásárolunk. A hasznos tippekért olvasson tovább!
Minőség a középpontban
A csemege debreceni minőségi jellemzőit a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 irányelve határozza meg. Érdemes például odafigyelnünk arra, hogy az előírás alapján a termék hústartalmának el kell érnie legalább az 55%-ot.
Azonosító jelölés
Miért fontos az azonosító jelölés? Az állati eredetű élelmiszerekre és az azokat előállító élelmiszeripari vállalkozókra különleges higiéniai szabályok vonatkoznak. Az érintett cégek termékeiket csak olyan engedély birtokában hozhatják forgalomba, amit kizárólag kedvező eredményű hatósági helyszíni szemlét követően adnak ki. Az azonosító jelöléssel ellátott termékeket tehát garantáltan engedélyezett és az élelmiszerbiztonsági hatóság által fokozottan ellenőrzött létesítményben állították elő.
Ez is érdekelheti
Fogyaszthatósági idő
A gyorsan romló termékeken, mint például a tej és a tejtermékek, a hús vagy a tojás, fogyaszthatósági idő szerepel. Az ilyen termékeknél a feltüntetett dátum elmúltával, már semmiképpen sem ajánlatos elfogyasztani az élelmiszert, mert megbetegedést okozhat.
Odafigyelés
A gyakorlott vásárló a húsok, halak frissességét meg tudja ítélni azok színe, szaga, állaga alapján. Ha a termék nem friss, azaz a szaga, színe érzékelhetően eltér a megszokottól, ne vegyük meg!
Megbízhatóság
Vásárlás előtt mindig nézzünk körül, gyorsan mérjük fel az üzlet állapotát! Ha az üzletben nem oda illő dolgokat látunk, piszkos a helyiség, az eladónak nem megfelelő a ruházata vagy esetleg csupasz kézzel fogja meg az eladni kívánt árut (pl. hús, hal, felvágott) inkább keressünk egy másik üzletet!
+1
Mindig csak annyi ételt vásároljunk, amelyre tényleg szükségünk van! Ezzel elkerülhetjük az esetleges élelmiszerpazarlást. Ha mégis többet vettünk volna debreceniből a kelleténél, szuper maradékmentős tippeket olvashatunk a Maradék Nélkül weboldalán.