A kínai szakácskönyvek szerint a távol-keleti konyha legfontosabb és leggyakrabban használt kelléke a szója. Milyen szójababból készült élelmiszereket ismertek?
Friss zöld szójabab
Érés előtt szedik le, és jellemzően forralás után előételként fogyasztható. Amennyiben héjtalanítják főzés előtt, friss zöldségként tálalható.
Szójacsíra
Fényes, sárga babok általában 3-5 cm-es csírával. Magában vagy salátához keverve fogyasztható.
Szójamag
Egész bab vagy sziklevél pörkölve, ízesítve sóval, fokhagymával, vagy bevonva csokoládéval. Általában snackként fogyasztható.
Szójaital
A szójabab vizes kivonata. Melegítve reggeliként, hidegen frissítőként fogyasztják.
Szójaliszt
A sütemények bevonására és töltésére használt szójaliszt, pörköltszója-őrlemény „nutty” ízzel.
Szójaprotein lipidréteg
Főzve húsként tálalják a krémsárga „bort”, amely forralt szójaitalból vonható ki.
Szójaszósz
Sötétbarna folyadék, amely húskivonatra emlékeztet. Nyersanyagai az egész szójabab vagy olajtalan szójapehely és búza. Ízesítésre használják, az ázsiai éttermek elengedhetetlen kelléke.
Ez is érdekelheti
Miszó
Egész szójababból, rizsből vagy árpából készül. Az ízesítőként használt miszó egy a világossárgától a sötétbarnáig változó paszta; sima vagy darabos, sós és fűszeres.
Natto
Főtt rizzsel tálalva fogyasztják a főtt szójababot, melyet ragadó anyag fog össze, ammónium szagú és avas ízű.
Tempeh
Csakúgy, mint a natto, ennek az ételnek is egész szójabab a nyersanyaga. Főzve, főételként fogyasztják, a főtt, puha babot micélium fogja össze.
Fermentált tofu
Az egyik legismertebb szója-termék, amely krémszerű, sajtféle állaga miatt is népszerű.
Szója nuggets
Egész szójababból és búzalisztből készülő ízesítő, amely sós és a szójaszószhoz hasonló.
Ha kíváncsi vagy a legnépszerűbb növényi italokra, olvasd el korábbi cikkünket!
Forrás: Balikó Sándor – Bódis László – Kralovánszky U. Pál, Budapest, 2007, Mezőgazda Kiadó