Előző cikkeinkben már sokszor említettük, hogy a bacon igazi konyhai kedvenc… Nem csoda, hisz az előételtől az édességig megállja a helyét a tányéron, téltől nyárig bármilyen szezonális finomsághoz tálalhatjuk. Gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte.
Bacon, mint előétel
Nem véletlenül imádjuk előételként a bacon-t. Jellegzetes, füstölt-sós íze valóban nagy kedvet csinál bármilyen nagyobb falatozáshoz. Használhatjuk például apró szendvicsekre szúrva, ropogós rudakra tekerve, krokettbe sütve, gombafejbe tömve vagy éppen édes gyümölcsök mellé. A siker garantált!
Bacon és a levesek
Miért éppen levesbe ne használnánk a bacont? Akár egyben, akár apró darabokban sütve tökéletesen passzol az igazán tápláló, forró krémlevesekhez. Próbáljuk ki például sütőtökkrémlevesbe, vagy bolondítsuk vele a lencselevest… Csak úgy vadásszuk majd a krémes levesben a ropogós bacon darabokat!
A bacon, mint főétel
A baconnel készült recepteknek se vége, se hossza. Sok konyhában népszerű például a göngyölés. A bacont pedig arra tekerjük, amire csak tudjuk! Szárnyas húsra, gyümölcsre, zöldségre… Nincs más dolgunk, mint szorosan rögzíteni, és sütőbe tenni a falatokat.
Szintén népszerű különböző rakott ételek hozzávalójaként vagy saláták gazdagítására. Emellett nem hagyhatjuk ki a felsorolásból az ikonikus amerikai BLT (= bacon, lettuce, tomato) szendvicset, ami két (vagy akár több) pirítós kenyér között bacon, saláta és paradicsom egyszerű kombinációja, esetenként majonézzel kiegészítve.
Ez is érdekelheti
Igen, desszert is lehet
Ha esetleg még mindig nem teltünk volna el a baconnel, akkor az étkezés végét is feldobhatjuk vele. Bármilyen bizarrul is hangzik, számos édesség készülhet baconnel. Népszerűek például a csokis baconkülönlegességek. Sütés után márthatjuk olvasztott csokiba, ízesíthetjük vele a tortákat, a muffinokat, kekszeket vagy épp a karamellizált cukrot… a lehetőségek tárháza végtelen.
Baconbe göngyölt spárga
Hozzávalók: 700 gramm spárga (a fás végeket levágjuk), 8 szelet bacon, egy teáskanál olívaolaj; ízlés szerint apróra vágott metélőhagyma szóráshoz
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A spárgát megmossuk, a végét levágjuk és nagyon vékonyan megkenjük olívaolajjal. Négy csoportra osztjuk a spárgákat, és minden “csokrot” két-két szelet baconnel szorosan betekerünk. Sütőpapírral bélelt tepsire téve 12 percig sütjük.
Szupermenta-tipp
Ahogyan minden élelmiszer esetében, úgy bacon vásárlásakor is ellenőrizzük a termék fogyaszthatósági idejét, és mindenképp figyeljünk annak ajánlott tárolási hőmérsékletére, melyet a gyártó vagy forgalmazó a csomagoláson feltüntetett.
A bacont hőkezelést követően ajánlott fogyasztani. Sütés-főzés során javasolt a minimum 75°C elérése, valamint hőn tartása legalább 2 percen keresztül, melyet maghőmérővel ellenőrizhetünk.